Dzisiaj zacznę jeszcze działać ze świeżą włoszczyzną, mam nadzieje ze dzisiaj już mi się uda zacząć
W końcu zrobiłam włoszczyznę, jestem ciekawa jak wyszła. Udało mi się zrobić tez jeden słoik botwinki, kupiłam dosyć sporo botwinki ale nie wyszło dużo. Może dlatego że nie wytrzymałam i zrobiłam tez zupę 🤷🏼♀️
W tym roku stawiam na miód z mniszka lekarskiego. Próbowałam na cukrze trzcinowym, ale drogi interes, no i strasznie się pieni podczas gotowania...
Do tego testujemy przepisy na syrop/miód z pokrzywy
Ostatnio dostałam domowej roboty sos pomidorowo-paprykowy, jest cudowny, też chciałabym taki zrobić , kilka słoików na zimę, muszę się rozejrzeć za przepisem
ja może tylko takie na bulion: seler, por, pietruszka. inne kupuje gotowe. normalnie kroję na części jakie potrzebuje i mroze
zalezy jaki mam humor czasem szoruje i nie obieram do wywaru, czyli mroze tez nieobrane, a czasme obieram
Ja dopiero z tym zaczynam , ale działeczke mamy więc dużo owoców jest . Porobi się jakieś konfitury, drzemy, soki.
ja co roku robię ogórki kiszone, ale szukam często jakiś nowych przepisów (np. w zeszłym roku robiłam jeszcze ogórki z chilli i ogórki z papryką)
i oprócz tego dżemy z malin i soki z malin, czarnych i czerwonych porzeczek
u mnie wczoraj tata przyniósł 10kg ogórków. średnio się cieszę, bo teraz mam inne rzeczy na głowie no ale właśnie nastawiłam zalewę na kanapkowe, bo wszyscy je pokochali! 2,5 kg z głowy
U mnie królują dżemy wszelkiej maści. Z każdego owocu coś się da zrobić, a najlepiej kombinować z połączeniami
mi w tym roku coś nie wychodzi, słoiki nie chcą zassać powietrza i wszystkie nakrętki odskakują. udało mi się wczoraj zrobić kompot i dżem z czerwonej porzeczki, ogórki w musztardzie al też połowa słoików nie złapała i sałatkę ogórkową ale tu mi złapał tylko jeden słoik. nie wiem co jest w tym roku, i zmieniałam nakrętki i słoiki i dalej nie łapią
Ja póki co zrobiłam tylko dżem z cukinii, może jeszcze uda mi się zrobić ketchup póki mam postojowe