Słoiki-co najczęściej robicie?

Strona 3 / 8

Janettt
Janettt
11.94k4 lata temu
kngslk • 4 lata temu
ja co roku robię to samo :) ogorki kanapkowe z curry ogorki kiszone salatka z kalafiora salatka wielowarzywna leczo z cukinii i papryki raz zrobiłam ketchup z cukini ale nie za bardzo mi podszedł :(

@kngslk z dyni ketchup jest super przynajmniej mi smakował

Janettt
Janettt
11.94k4 lata temu

Ja niestety nie mam na to miejsca, ale w zeszle wakacje jak byłam u rodziców zrobiłyśmy z mamą słoiki z ogórkami kanapkowym i w różnych konfiguracjach - z curry, kurkumą itp. Nawet mojemu smakowały.
Raz nawet pastę grzybową robiła i mi dała, ale nie do końca jej wyszła.
Tak samo ketchup z dyni też kiedyś zrobiła i mi bardzo posmakował.

cami
cami
6.43k4 lata temu

U mnie na słono:
- ogórki kiszone,
- ogórki konserwowe,
- ogórki z curry,
- ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką,
- papryka marynowana,
- cukinia marynowana,
- przeciery pomidorowe,
- sałatka z zielonych pomidorów,
- grzybki marynowane,
- buraki,
- leczo z cukinią na zimę.

Na słodko:
- powidła śliwkowe,
- sok malinowy,
- sok wiśniowy,
- dżem truskawkowy,
- dżem z czarnej porzeczki,
- dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym),
- kompot z czereśni,
- kompot z wiśni,
- jabłka prażone.

@rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą

rena442
rena442
4.15k4 lata temu
cami • 4 lata temu
U mnie na słono: - ogórki kiszone, - ogórki konserwowe, - ogórki z curry, - ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką, - papryka marynowana, - cukinia marynowana, - przeciery pomidorowe, - sałatka z zielonych pomidorów, - grzybki marynowane, - buraki, - leczo z cukinią na zimę. Na słodko: - powidła śliwkowe, - sok malinowy, - sok wiśniowy, - dżem truskawkowy, - dżem z czarnej porzeczki, - dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym), - kompot z czereśni, - kompot z wiśni, - jabłka prażone. @rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą ;(

Są super bo nie miękną, a najbardziej nie lubię właśnie takich flaków

super opcja z wkładaniem wytłoczyn do słoików przypomniałaś mi, że moja mama tak robi i potem wykorzystuje do ciast Może i ja zacznę

cami
cami
6.43k4 lata temu
cami • 4 lata temu
U mnie na słono: - ogórki kiszone, - ogórki konserwowe, - ogórki z curry, - ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką, - papryka marynowana, - cukinia marynowana, - przeciery pomidorowe, - sałatka z zielonych pomidorów, - grzybki marynowane, - buraki, - leczo z cukinią na zimę. Na słodko: - powidła śliwkowe, - sok malinowy, - sok wiśniowy, - dżem truskawkowy, - dżem z czarnej porzeczki, - dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym), - kompot z czereśni, - kompot z wiśni, - jabłka prażone. @rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą ;(

rena442 • 4 lata temu
Są super bo nie miękną, a najbardziej nie lubię właśnie takich flaków :D super opcja z wkładaniem wytłoczyn do słoików :kocham: przypomniałaś mi, że moja mama tak robi i potem wykorzystuje do ciast :D Może i ja zacznę :serce:

O, właśnie u mnie zawsze robiły się takie flaki i nie byłam w stanie ich zjeść

Ja o wkładaniu wytłoczyn do słoików dowiedziałam się niedawno i faktycznie do ciast czy jakichś sosów sprawdzają się świetnie!

rena442
rena442
4.15k4 lata temu
cami • 4 lata temu
U mnie na słono: - ogórki kiszone, - ogórki konserwowe, - ogórki z curry, - ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką, - papryka marynowana, - cukinia marynowana, - przeciery pomidorowe, - sałatka z zielonych pomidorów, - grzybki marynowane, - buraki, - leczo z cukinią na zimę. Na słodko: - powidła śliwkowe, - sok malinowy, - sok wiśniowy, - dżem truskawkowy, - dżem z czarnej porzeczki, - dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym), - kompot z czereśni, - kompot z wiśni, - jabłka prażone. @rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą ;(

rena442 • 4 lata temu
Są super bo nie miękną, a najbardziej nie lubię właśnie takich flaków :D super opcja z wkładaniem wytłoczyn do słoików :kocham: przypomniałaś mi, że moja mama tak robi i potem wykorzystuje do ciast :D Może i ja zacznę :serce:

cami • 4 lata temu
O, właśnie u mnie zawsze robiły się takie flaki i nie byłam w stanie ich zjeść xD Ja o wkładaniu wytłoczyn do słoików dowiedziałam się niedawno i faktycznie do ciast czy jakichś sosów sprawdzają się świetnie! :serce:

btw widziałam na story u @kalinus, że wytłoczyny po soku warzywnym (głównie kapusta) dodaje do bigosu Mam zamiar to powtórzyć, tylko na razie jakoś mi nie po drodze z sokiem z kapusty do picia

cami
cami
6.43k4 lata temu
cami • 4 lata temu
U mnie na słono: - ogórki kiszone, - ogórki konserwowe, - ogórki z curry, - ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką, - papryka marynowana, - cukinia marynowana, - przeciery pomidorowe, - sałatka z zielonych pomidorów, - grzybki marynowane, - buraki, - leczo z cukinią na zimę. Na słodko: - powidła śliwkowe, - sok malinowy, - sok wiśniowy, - dżem truskawkowy, - dżem z czarnej porzeczki, - dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym), - kompot z czereśni, - kompot z wiśni, - jabłka prażone. @rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą ;(

rena442 • 4 lata temu
Są super bo nie miękną, a najbardziej nie lubię właśnie takich flaków :D super opcja z wkładaniem wytłoczyn do słoików :kocham: przypomniałaś mi, że moja mama tak robi i potem wykorzystuje do ciast :D Może i ja zacznę :serce:

cami • 4 lata temu
O, właśnie u mnie zawsze robiły się takie flaki i nie byłam w stanie ich zjeść xD Ja o wkładaniu wytłoczyn do słoików dowiedziałam się niedawno i faktycznie do ciast czy jakichś sosów sprawdzają się świetnie! :serce:

rena442 • 4 lata temu
btw widziałam na story u @kalinus, że wytłoczyny po soku warzywnym (głównie kapusta) dodaje do bigosu :D Mam zamiar to powtórzyć, tylko na razie jakoś mi nie po drodze z sokiem z kapusty do picia:(

Na to bym nie wpadła, może też spróbuję, jestem ciekawa smaku

Rymsia
Rymsia
9244 lata temu

A ma ktoś sprawdzony przepis na włoszczyznę do słoika?

Tessarte
Tessarte
6194 lata temu

Oo, świetny wątek. Tez chętnie przygarnę kilka przepisów

dastiina
dastiina
8.83k4 lata temu
dastiina • 4 lata temu
Moja mama robi dużo przetworów - na słodko i słono. Kiedyś robiła sporo kompotów- jak moja babcia, teraz raczej powidła lub dżemy. Na słono: - ogórki kiszone - ogórki konserwowe - robi też z musztarda - pikle w musztardzie - pikle - papryka konserwowa - sałatka hamburgerowa- z ogórka i kapustą i papryką - omnomnom - żylety- to takie krojone ogórki w chili - marynowane grzybki - marynowane grzybki w bułce tartej jak mi się przypomni coś jeszcze to dam znać :D

Rymsia • 4 lata temu
O grzybkach w bułce tartej nie słyszałam :? Ze usmażone zalewa się w słoiku?

Tak

Rymsia
Rymsia
9244 lata temu
cami • 4 lata temu
U mnie na słono: - ogórki kiszone, - ogórki konserwowe, - ogórki z curry, - ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką, - papryka marynowana, - cukinia marynowana, - przeciery pomidorowe, - sałatka z zielonych pomidorów, - grzybki marynowane, - buraki, - leczo z cukinią na zimę. Na słodko: - powidła śliwkowe, - sok malinowy, - sok wiśniowy, - dżem truskawkowy, - dżem z czarnej porzeczki, - dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym), - kompot z czereśni, - kompot z wiśni, - jabłka prażone. @rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą ;(

Podałabyś przepis na ogórki w curry? Moje z tamtego toku nie wyszły najlepiej, ale to był niesprawdzony przepis. I na przecier pomidorowy?

justylen
justylen
6514 lata temu

ogórki ,pieczarki,kompoty

rena442
rena442
4.15k4 lata temu

o, super, że temat został podbity - dziewczyny teraz jest super czas na robienie miodu/syropu z mniszka! Nadaje się do herbaty, do ciast, jako syrop na kaszel czy słodzidło do naleśników itd A koszt to właściwie cytryna i kilo cukru . Ja mam 9 słoiczków i na tym kończę w tym roku

Dudziacam
Dudziacam
1.57k4 lata temu
rena442 • 4 lata temu
o, super, że temat został podbity - dziewczyny teraz jest super czas na robienie miodu/syropu z mniszka! Nadaje się do herbaty, do ciast, jako syrop na kaszel czy słodzidło do naleśników itd :serce: A koszt to właściwie cytryna i kilo cukru :D. Ja mam 9 słoiczków i na tym kończę w tym roku :D

Właśnie mialam zamiar dzis go zrobic ale caly czas pada, wiec nie chce w taka pogode zbierac kwiatow, ale go zrobie, bo jestem mega ciekawa.

Rymsia
Rymsia
9244 lata temu
rena442 • 4 lata temu
o, super, że temat został podbity - dziewczyny teraz jest super czas na robienie miodu/syropu z mniszka! Nadaje się do herbaty, do ciast, jako syrop na kaszel czy słodzidło do naleśników itd :serce: A koszt to właściwie cytryna i kilo cukru :D. Ja mam 9 słoiczków i na tym kończę w tym roku :D

Dudziacam • 4 lata temu
Właśnie mialam zamiar dzis go zrobic ale caly czas pada, wiec nie chce w taka pogode zbierac kwiatow, ale go zrobie, bo jestem mega ciekawa. *.**.**.*

Macie już sprawdzony przepis? Co roku chce robić i zapominam a to przepisu nie mam.

Rymsia
Rymsia
9244 lata temu

Działacie już ? Ja na razie mam kilka słoików szczawiu i buraczków. Ale buraczki nie mają smaku, więc wrócę do nich później, pewnie zależy to od buraków.

Malinowa92
Malinowa92
7.3k4 lata temu

A, czy któraś z Was robi kiszone rzodkiewki? Podobno są mega pyszne!

dfbsx
dfbsx
2.01k4 lata temu

U mnie mistrzem słoików jest babcia, a poza ogórkami kiszonymi/korniszonymi (i ćwikłą) robi sałatkę z papryki, sałatkę z ogórków, ketchup z cukinii, sos słodko-kwaśny, papryczki ostre, sos paprykowy, wiśnie, dżem z cukinii

Malinowa92
Malinowa92
7.3k4 lata temu

U mnie robi się raczej podstawowe przetwory, czyli ogórki kiszone i konserwowe, paprykę, sałatkę z ogórków, papryki, cebuli i marchewki, dżemy (truskawka, wiśnia, czereśnia, śliwka, mirabelka, porzeczka, malina) i kompoty (wiśnia, mirabelka, porzeczka, jagody). Robimy też oczywiście buraczki z papryką. Polecam też marynowane pieczarki.
Mój nieżyjący już niestety dziadek robił np przepyszne gruszki w occie. Były naprawdę mega!

rena442
rena442
4.15k4 lata temu

@Rymsia u mnie na razie kilka słoiczków syropu z mniszka
@Malinowa92 też się napaliłam na kiszone rzodkiewki, ale moje w ogóle nie chcą się zawiązywać Mają piękne liście, a ogonki całkiem płaskie...

1 2 3 4 5 6 8
albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.