Ja niestety nie mam na to miejsca, ale w zeszle wakacje jak byłam u rodziców zrobiłyśmy z mamą słoiki z ogórkami kanapkowym i w różnych konfiguracjach - z curry, kurkumą itp. Nawet mojemu smakowały.
Raz nawet pastę grzybową robiła i mi dała, ale nie do końca jej wyszła.
Tak samo ketchup z dyni też kiedyś zrobiła i mi bardzo posmakował.
U mnie na słono:
- ogórki kiszone,
- ogórki konserwowe,
- ogórki z curry,
- ogórkowa sałatka z papryką, cebulą i marchewką,
- papryka marynowana,
- cukinia marynowana,
- przeciery pomidorowe,
- sałatka z zielonych pomidorów,
- grzybki marynowane,
- buraki,
- leczo z cukinią na zimę.
Na słodko:
- powidła śliwkowe,
- sok malinowy,
- sok wiśniowy,
- dżem truskawkowy,
- dżem z czarnej porzeczki,
- dżem malinowy (często też wkładam do słoików pozostałości po soku malinowym),
- kompot z czereśni,
- kompot z wiśni,
- jabłka prażone.
@rena442 muszę sprawdzić Twój przepis na ogórki w musztardzie, miałam do nich kilka podejść ale za każdym razem nie wychodzą
Są super bo nie miękną, a najbardziej nie lubię właśnie takich flaków
super opcja z wkładaniem wytłoczyn do słoików przypomniałaś mi, że moja mama tak robi i potem wykorzystuje do ciast Może i ja zacznę
O, właśnie u mnie zawsze robiły się takie flaki i nie byłam w stanie ich zjeść
Ja o wkładaniu wytłoczyn do słoików dowiedziałam się niedawno i faktycznie do ciast czy jakichś sosów sprawdzają się świetnie!
Podałabyś przepis na ogórki w curry? Moje z tamtego toku nie wyszły najlepiej, ale to był niesprawdzony przepis. I na przecier pomidorowy?
o, super, że temat został podbity - dziewczyny teraz jest super czas na robienie miodu/syropu z mniszka! Nadaje się do herbaty, do ciast, jako syrop na kaszel czy słodzidło do naleśników itd A koszt to właściwie cytryna i kilo cukru . Ja mam 9 słoiczków i na tym kończę w tym roku
Właśnie mialam zamiar dzis go zrobic ale caly czas pada, wiec nie chce w taka pogode zbierac kwiatow, ale go zrobie, bo jestem mega ciekawa.
Działacie już ? Ja na razie mam kilka słoików szczawiu i buraczków. Ale buraczki nie mają smaku, więc wrócę do nich później, pewnie zależy to od buraków.
U mnie mistrzem słoików jest babcia, a poza ogórkami kiszonymi/korniszonymi (i ćwikłą) robi sałatkę z papryki, sałatkę z ogórków, ketchup z cukinii, sos słodko-kwaśny, papryczki ostre, sos paprykowy, wiśnie, dżem z cukinii
U mnie robi się raczej podstawowe przetwory, czyli ogórki kiszone i konserwowe, paprykę, sałatkę z ogórków, papryki, cebuli i marchewki, dżemy (truskawka, wiśnia, czereśnia, śliwka, mirabelka, porzeczka, malina) i kompoty (wiśnia, mirabelka, porzeczka, jagody). Robimy też oczywiście buraczki z papryką. Polecam też marynowane pieczarki.
Mój nieżyjący już niestety dziadek robił np przepyszne gruszki w occie. Były naprawdę mega!
@Rymsia u mnie na razie kilka słoiczków syropu z mniszka
@Malinowa92 też się napaliłam na kiszone rzodkiewki, ale moje w ogóle nie chcą się zawiązywać Mają piękne liście, a ogonki całkiem płaskie...