U mnie w tym roku królują ogórki konserwowe i kiszone, konserwowa cukinia, pomidorowe passaty, soki i dżemy jagodowe, a także fasolka w słoikach przygotowana do zup na zimę. Robiłam z mama także szczaw do zupy i marynowane kurki.
https://www.swojskiejedzonko.com/2016/08/sos-do-pizzy-na-zime-pachnacy-zioami.html?m=1
Zamiast papryki dałam przypraw papryka chili na całość pół łyżeczki i jednak to trochę za dużo. I dodatkowo zioła prowansalskie dodatkowo
a ja poszukują sprawdzonego przepisu na surówkę taką jak podają u chińczyka z octem ryżowym
U mnie zaprawia się praktycznie wszystko co się da soki i dżemu różnej maści, od jabłek po ostreznice. Co do warzyw, to standardy plus w tym roku patisony w zalewie octowej.
Wiesz co okazało się że to jest surówka po tajski,ale mega pyszna i bardzo podobna
Życzę powodzenia w odczytaniu jej pisam
Na razie mam :
Kompoty
Buraki
Ogórki w musztaedzie
Morele w syropie
Ogórki konserwowe
Paprykę konserwową
Paprykę chilli konserwowaną
A dziś i jutro będę robić :
Nalewkę malinową i miętową
Sok z czeremchy
W tym roku działamy z pomidorami, przerobiliśmy już z 70kg! Dużo przecieru i sosu do pizzy, a także suszone pomidory. Udało nam się znaleźć też dużo jeżyn na dżemy i soki, dzikie jabłka do słoików na szarlotkę. Oczywiście ogórki kiszone i korniszone. Czekamy aż dojrzeje pigwowiec i czarny bez na syropy.
Mi po nieudanych kompotach z truskawek odechciało się robić cokolwiek 🙈 Aaaale moja mama robi pyszną surówkę z kapusty w słoiki i jakby któraś z Was była zainteresowana to chętnie podzielę się przepisem 😁