u mnie nr 1 to pikle z ogórków i sałatki
lubię też marynowane grzybki
zdarza mi sie też marynować buraki
Ja robię dżem i sok z malin, ogórki kiszone, ogórki w curry i mizzeria w occie, wekuje też leczo i sos meksykański
Moja mama robi dżemy w wiśni, truskawek, sok z porzeczki, wiśni, aronii, bigos do słoików, jabłka na szarlotkę, flaki, grzybki,
@rena442 królowa słoików
Sama raczej nie robię, ale jak tylko w domu są to zabieram. Może w tym roku w końcu się ogarnę i zrobię sama, bo uwielbiam! A w końcu mam kuchnię w której mogę poszaleć, więc nic nie stoi na przeszkodzie. Najczęściej z domu zabieram kapustę kiszoną, ogórki kiszone - to jest obowiązkowo! W tym roku na pewno zrobię swoje ogórki. Dżemy to najczęściej powidła ze śliwek, chociaż niekoniecznie bardzo lubię. Wolę przetwory na wytrawnie. Ogórki z chilli - mniam, mniam. Ogórki konserwowe, bez dodatków. Ogórki w musztardzie znam, ale muszę się jeszcze przekonać. U nas robi się sałatkę z ogórków, ale ja nie przepadam. Paprykę marynowaną! Hm, co tam jeszcze... Chyba tyle, ale to będzie mój temat do obserwacji i przepisy zapisuję Ah, no mi obowiązkowo zabieram soki, szczególnie z malin, bo na zimę i jesień są idealne do herbatki. Jak zostają jeszcze w letnim sezonie to piję je z wodą albo robię lemoniadę.
U nas najczęściej :
-ogórki kiszone
- ogórki musztardowe
- soki - ze wszystkiego co się da
- kompoty - truskawki, mirabelki
@xooxoo po prostu to jest super zabawa no i dodatkowo wiem, co jem
@Sherifka89 skąd bierzesz grzybki? ja tylko marynuje czasem pieczarki (jak są malutkie dostępne w sklepach), ale takie grzybki po prostu uwielbiam...
I ja to szanuję! Jakbym mogła to bym tylko takie jadła, bo tak jak mówisz, wiemy co tam mamy i skąd. A swoją drogą, takie grzybki też lubię! W tym roku nie wybrałam się na grzybobranie, więc nie mam, ale czasami ktoś podaruje słoik, to mniam, mniam.
Moja mama robi dużo przetworów - na słodko i słono.
Kiedyś robiła sporo kompotów- jak moja babcia, teraz raczej powidła lub dżemy.
Na słono:
- ogórki kiszone
- ogórki konserwowe - robi też z musztarda
- pikle w musztardzie
- pikle
- papryka konserwowa
- sałatka hamburgerowa- z ogórka i kapustą i papryką - omnomnom
- żylety- to takie krojone ogórki w chili
- marynowane grzybki
- marynowane grzybki w bułce tartej
jak mi się przypomni coś jeszcze to dam znać
nie nie zbieram muchomorów od kiedy pamiętam zbieram grzyby i cała moja rodzina też, nawet znajomi. Nigdy nic nam nie dolegało po nich. Zawsze je gotujemy, nie jemy na surowo
aaa, to rodzinka wprawiona super, zazdro u nas rodzice kiedyś chodzili, ale tak bardziej rekreacyjnie, w niedzielę po obiedzie, więc najczęściej wracali z kilkoma ususzonymi liśćmi z takiego spaceru czasem widuję, że ludzie przy drodze sprzedają takie grzybki i raz nawet kupiłam - ususzyłam je na wigilię
Kochana tutaj nazywa się to jako obiadowa, ale dla nas to hamburgerowa:
https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-salatka-obiadowa-do-sloikow,164372,smaki-katriny.html
Dobra właśnie do hamburgera, ale też np do kotleta mielonego z ziemniakami
Świetny wątek może i mnie zainspiruje i w tym roku spróbuję chociaż moja teściowa zawsze robi tyle że pózniej połowę nam oddaje, ale uwielbiam od niej ogórki z przyprawą do grilla i sok z pigwy! Mniami 😋