Przepis na ekspresowe ciasteczka owsiane
Cześć kochane!
Lato w pełni, korzystamy z pogody ile się da, więc nikt nie ma czasu na długie i pracochłonne stanie w kuchni w celu zrobienia sobie czegoś pysznego ❤️. Przychodzę do Was z przepisem na pyszne i ekspresowe ciasteczka owsiane. Idealnie nadają się do pracy, na wycieczkę rowerową, do lasu czy na eksplorację miast - jest w końcu tyle możliwości! Możecie dodać do nich co tylko chcecie, ja je upiekłam z produktów, gdzie kończyła mi się data ważności, a nie ma w moim przypadku szans na wyrzucanie jedzenia :). Urzekła mnie w nich ich prostota, żadnych gramów, pieczołowitego odmierzania i ten spontan w dodatkach ❤️
Do dzieła!
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek masła orzechowego ( ja miałam akurat kokosowe proteinowe :P)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada, tutaj mamy dowolność, z dodatkami, bez
- opcjonalnie można dodać cukier, jednak ja nie dodawałam
Teraz najlepsze. Czekoladę łamiemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do miski - tak po prostu. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki ( polecam zwilżać dłonie w zimnej wodzie, bo masa klei się do rąk) i układamy na blaszcze wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie kulki będą już leżakować na blaszce, bierzemy w dłoń łyżeczkę ( również zwilżamy zimną wodą) i spłaszczamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach " na oko" - do zarumienienia. To tyle :)
Dajcie koniecznie jak smakowało i jakie dodatki zastosowałyście.
Ściskam i życzę smacznego! ❤️
Komentarze
Zaloguj się albo założ konto i udzielaj się w komentarzach.