infoblog dresscloud

Niedoceniany mocznik – dlaczego warto stosować kosmetyki go zawierające?

Mocznik to substancja chemiczna, powstająca w naszym organizmie jako produkt uboczny przemiany białek, jednak pomimo że jest produktem metabolizmu, na pewno nie jest zbędny w organizmie! To jedna z najbardziej wszechstronnie działających substancji aktywnych, pozytywnie wpływających na naszą skórę na wielu płaszczyznach. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po kosmetyki go zawierające!

Zwiększa poziom nawilżenia.

Mocznik to jeden z głównych składników naturalnego czynnika nawilżającego (NMF), co sprawia, że jest jedną z najskuteczniejszych, a przy tym bezpiecznych substancji nawilżających, stosowanych w kosmetyce. W przeciwieństwie do typowych substancji higroskopijnych, które wiążą cząsteczki wody w skórze, mocznik zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka poprzez ograniczanie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL) oraz wpływ na strukturę białek, dzięki czemu finalnie naskórek staje się bardziej „szczelny”.

To ratunek dla suchej i odwodnionej skóry. Ten specjalistyczny preparat z 5% zawartością mocznika który długotrwale i głęboko nawilża suchą skórę. Obecność kwasu mlekowego wpływa zarówno na poprawę nawilżenia, jak i na regulację naturalnego pH skóry, jak również wspomaga odnowę komórkową i stymuluje produkcje kolagenu. Krem koi podrażnioną skórę i niweluje zaczerwienienia. Przynosi ulgę suchej i wrażliwej cerze, łagodzi uczucie pieczenie, świąd oraz wzmożone napięcie skóry. Mimo treściwej konsystencji szybko się wchłania i idealnie sprawdza się pod makijaż.

Wzmacnia barierę hydro-lipidową naskórka

Mocznik pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia w skórze oraz zwiększa poziom enzymów syntetyzujących lipidy, uczestniczące w tworzeniu naturalnej bariery ochronnej skóry.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

W stężeniu 10% mocznik wykazuje właściwości antyseptyczne, dzięki czemu może być stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej, ze zmianami zapalnymi. Mocznik ma również właściwości przeciwświądowe i przeciwzapalne, co sprawia, że preparaty z mocznikiem mają zastosowanie w leczeniu łuszczycy i egzemy.

Zmiękcza i działa jako promotor wchłaniania substancji aktywnych

W stężeniu powyżej 10% mocznik doprowadza do rozerwania mostków dwusiarczkowych i wiązań wodorowych w keratynie. Do wolnych wiązań mogą się przyłączyć cząsteczki wody co wpływa na zwiększenie poziomu nawilżenia i zmiękczenie naskórka, a dodatkowo zwiększa przepuszczalności warstwy rogowej. Ułatwia to wnikanie w głąb skóry substancji aktywnych zawartych w kosmetykach.

To specjalistyczny preparat o silnym działaniu nawilżającym i regenerującym, a dodatkowo wzmacnia barierę hydro-lipidową naskórka, koi podrażnienia i podnosi próg tolerancji na pojawienie się kolejnych. Łagodzi świąd i pieczenie, zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność, co ułatwia penetrację w głąb skóry innym składnikom aktywnym. Dzięki obecności mocznika i kwasu mlekowego krem ma również delikatne działanie złuszczające. To kosmetyk, który idealnie sprawdzi się w przypadku łagodzenia zmian skórnych związanych z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy egzemą.

Działa keratolitycznie

Mocznik w wyższym stężeniu (>10%) ma działanie złuszczające na skórę. Rozluźnieniu ulegają połączenie keratynowe w warstwie rogowej, dzięki czemu martwe komórki naskórka zaczyna się złuszczać.

Zwykłe balsamy do ciała nie poskromią szorstkiej, pękającej i przesuszonej skóry stóp, łokci lub kolan. Tutaj przydadzą się kosmetyki z mocznikiem w wyższym stężeniu. Krem regenerująco-złuszczający AMADERM redukuje zgrubiały naskórek i zapobiega jego ponownemu narastaniu. Dzięki zawartości mocznika w stężeniu 30% wspartego kwasem mlekowym krem idealnie złuszcza zrogowaciałe partie - skóra staje się gładka i miękka w dotyku. Obecność pantenolu, allantoiny i masła kakaowego przyspiesza regenerację popękanej i podrażnionej skóry pięt oraz poprawia elastyczność skóry. Krem może być stosowany nawet u osób z bardzo wrażliwą i skłonną do alergii skórą.

Mocznik to najlepszy przyjaciel skóry: suchej, przesuszonej, zrogowaciałej oraz z oznakami starzenia. Kosmetyki z tym składnikiem świetnie sprawdzają się także w pielęgnacji skóry wrażliwej i podatnej na alergie. Mocznik jest również niezbędnym składnikiem dermokosmetyków stosowanych w leczeniu: atopowego zapalenie skóry, łuszczycy czy rogowacenia okołomieszkowego. Dobroczynne właściwości mocznika łagodzą także wczesne objawy powikłań skórnych w cukrzycy.


Wiemy, że wiele z Was dzięki swopom miało już okazję poznać i przetestować dermokosmetyki polskiej marki Amaderm co nas bardzo cieszy. 💌 A dla Clouders, które jeszcze nie miały styczności z produktami Amaderm mamy miłą niespodziankę! W prezencie od marki od teraz do wszystkich wysyłanych przez nas swopów dodajemy w prezencie do przetestowania po 1 próbce kremu regenerująco-złuszczającego. W katalogu produktów pojawiły się już pierwsze recenzje i czekamy na więcej! ❤️ Akcja trwa do wyczerpania zapasów. Miłego testowania!

Jesteśmy ciekawi czy używałyście już kosmetyków z mocznikiem?

Post stworzony we współpracy z Amaderm


14

Komentarze

albo założ konto i udzielaj się w komentarzach.