Kółko gospodyń Dresscloud

Strona 10 / 12

Kamilabea
Kamilabea
7.88k3 lata temu

Ciasto dyniowe

Kółko gospodyń Dresscloud
rena442
rena442
4.15k3 lata temu

Ma ktoś sprawdzony przepis na zupę rybną? nie umiem jej zrobić, a mam w domu wielkiego fana

talia
Nieznany profil
1463 lata temu

W porcelanowej, nieprzezroczystej maselniczce z przykrywką, która ma uchwyt do podnoszenia. Masła nie trzymam w lodówce ale na blacie kuchennym. Wyjątkiem jest oczywiśćie lato, niektóre dni sa tak gorące, że masło na widoku jest w stanie się rozpuścić.
Dodam, ze mam dwa takie pojemniki na zmianę. Jeden się myje w zmywarce, drugi jest użytkowany. Myję pojemnik po każdym maśle. Czyli mniej więcej co kilka dni. NIe polecam wkładnaia masła do starego pojemnika z uwagi na to, że masło może jełczeć i nie jest to zbyt higieniczne.

Jesli szukasz ładnych maselniczek, polecam Bokono: https://bokono.pl/pl/c/Maselniczki-ceramiczne/235 Spory wybor pięknych wzorów.

Anna33
Anna33
1.17k3 lata temu
Kamilabea • 3 lata temu
Ciasto dyniowe

A mogę poprosić o przepis na te ciasto??

Kamilabea
Kamilabea
7.88k3 lata temu
rena442 • 3 lata temu
Ma ktoś sprawdzony przepis na zupę rybną? nie umiem jej zrobić, a mam w domu wielkiego fana xD

Nasza wigilijna
Składniki
2 głowy i ogony karpi
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek pora - około 10 cm
1 cebula
przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu
Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy.

Na koniec dodaj sól i pieprz.
A i z dodatków to my mamy ziemniaki wcześniej ugotowane np do sałatki i takie wkorzystujemy, ale myslę,że i kluchy lane powinny pasować

Kamilabea
Kamilabea
7.88k3 lata temu
Kamilabea • 3 lata temu
Ciasto dyniowe

Anna33 • 3 lata temu
A mogę poprosić o przepis na te ciasto??

Pewnie!
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła[zimne]
40 g cukru pudru
1 jajko
Masa:
500 g puree z dowolnej dyni {ja upiekłam i zmiksowałam}
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru
pare kropel olejku cytrynowego
1-2 kieliszki koniaku

Przygot.
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Anna33
Anna33
1.17k3 lata temu
Kamilabea • 3 lata temu
Ciasto dyniowe

Anna33 • 3 lata temu
A mogę poprosić o przepis na te ciasto??

Kamilabea • 3 lata temu
Pewnie! Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła[zimne] 40 g cukru pudru 1 jajko Masa: 500 g puree z dowolnej dyni {ja upiekłam i zmiksowałam} 200 g mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta mielonego imbiru pare kropel olejku cytrynowego 1-2 kieliszki koniaku Przygot. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca. Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Mniam, aż mi ślinka pociekła 🤩

rena442
rena442
4.15k3 lata temu
rena442 • 3 lata temu
Ma ktoś sprawdzony przepis na zupę rybną? nie umiem jej zrobić, a mam w domu wielkiego fana xD

Kamilabea • 3 lata temu
Nasza wigilijna Składniki 2 głowy i ogony karpi 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki kawałek pora - około 10 cm 1 cebula przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania. Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. Na koniec dodaj sól i pieprz. A i z dodatków to my mamy ziemniaki wcześniej ugotowane np do sałatki i takie wkorzystujemy, ale myslę,że i kluchy lane powinny pasować

o super! dziękuję! zależy mi na samym bulionie, wiec zrobię bez kluseczek

Kamilabea
Kamilabea
7.88k3 lata temu
rena442 • 3 lata temu
Ma ktoś sprawdzony przepis na zupę rybną? nie umiem jej zrobić, a mam w domu wielkiego fana xD

Kamilabea • 3 lata temu
Nasza wigilijna Składniki 2 głowy i ogony karpi 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki kawałek pora - około 10 cm 1 cebula przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania. Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. Na koniec dodaj sól i pieprz. A i z dodatków to my mamy ziemniaki wcześniej ugotowane np do sałatki i takie wkorzystujemy, ale myslę,że i kluchy lane powinny pasować

rena442 • 3 lata temu
o super! dziękuję! zależy mi na samym bulionie, wiec zrobię bez kluseczek :kocham:

Smacznego i na zdrowie 😘

Kamilabea
Kamilabea
7.88k3 lata temu
Kamilabea • 3 lata temu
Ciasto dyniowe

Anna33 • 3 lata temu
A mogę poprosić o przepis na te ciasto??

Kamilabea • 3 lata temu
Pewnie! Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła[zimne] 40 g cukru pudru 1 jajko Masa: 500 g puree z dowolnej dyni {ja upiekłam i zmiksowałam} 200 g mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta mielonego imbiru pare kropel olejku cytrynowego 1-2 kieliszki koniaku Przygot. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca. Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Anna33 • 3 lata temu
Mniam, aż mi ślinka pociekła 🤩

Smacznego! ❤️

Zagmatwana
Zagmatwana
5.75k3 lata temu

Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę

wenkka
wenkka
8.68k3 lata temu
Zagmatwana • 3 lata temu
Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę ;)

https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r56971
Ja lubię te. Kurczaka można zrobić po prostu na patelni.

Zagmatwana
Zagmatwana
5.75k3 lata temu
Zagmatwana • 3 lata temu
Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę ;)

wenkka • 3 lata temu
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r56971 Ja lubię te. Kurczaka można zrobić po prostu na patelni. :)

dziękuję : )

icecold
icecold
2.79k3 lata temu
Zagmatwana • 3 lata temu
Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę ;)

Ja mam kilka z kwestii smaku, które mam zapisane i często je robię (niestety większość z pomidorem, ale zerknij):
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-pieczonych-batatow-i-ciecierzycy
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado
https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_jajkiem_feta/przepis.html
moja ulubiona: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-gyros
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salaka-ze-szparagami-jajkiem-i-sosem-cezar
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado-i-batatow

Zagmatwana
Zagmatwana
5.75k3 lata temu
Zagmatwana • 3 lata temu
Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę ;)

icecold • 3 lata temu
Ja mam kilka z kwestii smaku, które mam zapisane i często je robię (niestety większość z pomidorem, ale zerknij): https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-pieczonych-batatow-i-ciecierzycy https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_jajkiem_feta/przepis.html moja ulubiona: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-gyros https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salaka-ze-szparagami-jajkiem-i-sosem-cezar https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado-i-batatow

dziekuje

CichooBadz
CichooBadz
5.96k3 lata temu

Poszukuję przepisu na zupę krem z brokuł

Zagmatwana
Zagmatwana
5.75k3 lata temu

Kochane sprawdzony przepis na pasztet z soczewicy może macie ?

frambuesa
frambuesa
11.15k2 lata temu

Mam pytanko- jaki macie garnek na rosół?? Muszę kupić większy, mam tylko taki 3 litry i po ugotowaniu zostaje mi litrów rosółu

aneta6bk
aneta6bk
9802 lata temu
frambuesa • 2 lata temu
Mam pytanko- jaki macie garnek na rosół?? Muszę kupić większy, mam tylko taki 3 litry i po ugotowaniu zostaje mi litrów rosółu :(

ja mam bodajże 5 albo 6 litrowy i u nas jest optymalny

ForestWitch
ForestWitch
6262 lata temu

Zupa krem z brokułów i groszku.

🥦 Świeży lub mrożony brokuł i groszek (tez mrożony), ja na 3 osoby uzywam jednego średniego brokuła i paczkę groszku.
🥦 Opcjonalnie kawałek mięska/porcja rosołowa na którym zrobi się bulion lub gotowy bulion/kostka
🥦 Mały ząbek czosnku lub 2 szczypty sproszkowanego
🥦 Sól, pieprz, kilka kropli Maggi (przyprawy w płynie)

Opcjonalnie jak kto woli:
Grzanki/groszek ptysiowy (dla mnie najlepiej smakuje z grzankami), śmietanka, świeży koperek lub pietruszka.

Najpierw gotujemy mięso, mozna nieco posolic a gdy będzie miękkie dorzucamy groszek i brokuł i gotujemy je do miękkości.
Następnie odcedzamy warzywa i po wystudzeniu blendujemy do konsystencji kremu, dolewając po troszku bulionu jeśli zrobia się za gęste. Gotowy krem przelewam do garnka i w zależności od konsystencji dolewam bulionu. Na końcu dodaję przyprawy i przeciśnięty ząbek czosnku po czym zagotowuje całość jeszcze chwilkę.
Gotowy krem można wzbogacić na talerzyku śmietanką, koperkiem oraz grzankami.
Mięsko zwykle zjada mój synek bo gotowane uwielbia. Natomiast jeśli zostanie dużo bulionu można go wykorzystać na inna zupkę następnego dnia, do jarzynowki jak znalazł ☺️Smacznego❗


Kółko gospodyń Dresscloud
1 7 8 9 10 11 12
albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.