W porcelanowej, nieprzezroczystej maselniczce z przykrywką, która ma uchwyt do podnoszenia. Masła nie trzymam w lodówce ale na blacie kuchennym. Wyjątkiem jest oczywiśćie lato, niektóre dni sa tak gorące, że masło na widoku jest w stanie się rozpuścić.
Dodam, ze mam dwa takie pojemniki na zmianę. Jeden się myje w zmywarce, drugi jest użytkowany. Myję pojemnik po każdym maśle. Czyli mniej więcej co kilka dni. NIe polecam wkładnaia masła do starego pojemnika z uwagi na to, że masło może jełczeć i nie jest to zbyt higieniczne.
Jesli szukasz ładnych maselniczek, polecam Bokono: https://bokono.pl/pl/c/Maselniczki-ceramiczne/235 Spory wybor pięknych wzorów.
Nasza wigilijna
Składniki
2 głowy i ogony karpi
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek pora - około 10 cm
1 cebula
przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu
Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.
Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy.
Na koniec dodaj sól i pieprz.
A i z dodatków to my mamy ziemniaki wcześniej ugotowane np do sałatki i takie wkorzystujemy, ale myslę,że i kluchy lane powinny pasować
Pewnie!
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła[zimne]
40 g cukru pudru
1 jajko
Masa:
500 g puree z dowolnej dyni {ja upiekłam i zmiksowałam}
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru
pare kropel olejku cytrynowego
1-2 kieliszki koniaku
Przygot.
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Dziewczyny potrzebuje przepis na szybkie sałatki macie coś ? Najlepiej bez pomidora ale jak jest w przepisie to ja czyms zastapie. I zdjęcia też chętnie przyjmę
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r56971
Ja lubię te. Kurczaka można zrobić po prostu na patelni.
Ja mam kilka z kwestii smaku, które mam zapisane i często je robię (niestety większość z pomidorem, ale zerknij):
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-pieczonych-batatow-i-ciecierzycy
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado
https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_jajkiem_feta/przepis.html
moja ulubiona: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-gyros
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salaka-ze-szparagami-jajkiem-i-sosem-cezar
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado-i-batatow
Mam pytanko- jaki macie garnek na rosół?? Muszę kupić większy, mam tylko taki 3 litry i po ugotowaniu zostaje mi litrów rosółu
Zupa krem z brokułów i groszku.
🥦 Świeży lub mrożony brokuł i groszek (tez mrożony), ja na 3 osoby uzywam jednego średniego brokuła i paczkę groszku.
🥦 Opcjonalnie kawałek mięska/porcja rosołowa na którym zrobi się bulion lub gotowy bulion/kostka
🥦 Mały ząbek czosnku lub 2 szczypty sproszkowanego
🥦 Sól, pieprz, kilka kropli Maggi (przyprawy w płynie)
Opcjonalnie jak kto woli:
Grzanki/groszek ptysiowy (dla mnie najlepiej smakuje z grzankami), śmietanka, świeży koperek lub pietruszka.
Najpierw gotujemy mięso, mozna nieco posolic a gdy będzie miękkie dorzucamy groszek i brokuł i gotujemy je do miękkości.
Następnie odcedzamy warzywa i po wystudzeniu blendujemy do konsystencji kremu, dolewając po troszku bulionu jeśli zrobia się za gęste. Gotowy krem przelewam do garnka i w zależności od konsystencji dolewam bulionu. Na końcu dodaję przyprawy i przeciśnięty ząbek czosnku po czym zagotowuje całość jeszcze chwilkę.
Gotowy krem można wzbogacić na talerzyku śmietanką, koperkiem oraz grzankami.
Mięsko zwykle zjada mój synek bo gotowane uwielbia. Natomiast jeśli zostanie dużo bulionu można go wykorzystać na inna zupkę następnego dnia, do jarzynowki jak znalazł ☺️Smacznego❗