Cudowna sałatka i ekspresowa w wykonaniu.
Paczka świeżego szpinaku
Boczek wędzony
Pomidorki cherry
ser parmezan
grzanki ziołowe (można kupić lub zrobić samemu)
dojrzały granat
sos ziołowy/włoski może być taki z torebki do zrobienia.
Chleb tostowy kroimy w kwadraciki i na obsmażamy na patelni z dodatkiem masła i ziół do momentu aż będzie lekko chrupki i odkładamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni kroimi boczek w takie same kawałki i smażymy aż będzie miękki i wytopi się tłuszcz. Szpinak przebieramy, odrywamy grubsze łodyżki i wkładamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku. Wrzucamy też boczek, grzanki, ziarna granatu i starty parmezan i całość delikatnie mieszamy. Przed samym podaniem polewamy sosem. Nie wcześniej, bo grzanki namokną.
Śniadanko do pracy
Składniki:
makaron ryżowy, kukurydza, brokuły, majonez i pierś z kurczaka.
Pierś z kurczaka kroimy w malutkie kawałeczki, przyprawiamy je i smażymy na patelni. Następnie zapażyć makaron ryżowy, odcedzić i wrzucić do miski. Kukurydzę wstypać do makaronu, brokuły pokroić i oddzielić te "drzewka" od korzenia(), zblanszować i wrzucić do miski. Jednym z ostatnich kroków będzie dorzucenie do miski kawałków kurczaka. Na sam koniec wystarczy wymieszać wszystko z majonezem.
Sezon jesienny oznacza w ZUPĘ Z DYNI Jest bardzo łatwa w wykonaniu, pyszna i rozgrzewająca.
- 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 pomidor lub kilka łyżek przecieru (nie koncentratu).
- 1 łyżeczka startego imbiru lub 1,5 imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki mleka
1. W większym garnku zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
2. Dodać dynię, ziemniaki i wszystkie przyprawy. Smażyć przez 5 minut, mieszając.
3. Dodać bulion i trzymać pod przykryciem, na średnim ogniu, przez ok. 10 minut od zagotowania się.
4. Dodać obranego ze skóry i pokrojonego pomidora lub przecier i gotować przez kolejne 5 minut.
5. Zdjąć z ognia, dodać mleko i zblendować.
Bon apetit! Najlepiej smakuje z grzankami!
http://oknoem.blogspot.com/2016/12/przygotowania-do-sylwestra.html przepis na pizze zapiekanke i tosty sucharki
up up! dziewczyny macie pomysł co zrobić ze schabem?
dość mam już "normalnych" schabowych, a w zamrażarce uzbierało nam się tego sporo wymyślcie coś fajnego!
@kngslk Może dewolaje? Z serem lub sosem czosnkowym. Albo kieszonki? Moja Mama robi np. z pomidorem, serem itd. Ja za to uwielbiam schabowe w płatkach kukurydzianych lub sezamie
Ja kiedyś smażyłam schabowe z jednej strony, a jak obróciłam to na wierzchu położyłam ser. Niby zwykłe, ale urozmaicone
ja tak robiłam ale przed nałożeniem sera kładłam wcześniej przygotowane pieczarki na masełku z cebulką pycha
A może upiec w naczyniu żaroodpornym. Moja mama tak czasami robi, cały kawałek schabu w sobotę marynuje, naciera mięso różnymi przyprawami, zostawia na noc w lodówce, później wkłada do naczynia żaroodpornego, polewa trochę rosołu, do tego wrzuca pieczarki i pomidorki cheery.
dzięki, też spróbuję mamy zazwyczaj już pokrojone kotlety w zamrażarce, ale myślę, że to nie przeszkadza będę testować, dzięki
Ja lubię wersje w marynacie pomidorowej:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/340172/schab-krolowej-bony