No to ja polecam pierś z kurczaka zapiekaną od pierzynką z pieczarek, majonezu i sera żółtego.
Filety z piersi kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy nieco przyprawami i smarujemy z wierzchu majonezem, tak aby była na nich warstewka (spokojnie, w czasie pieczenia się wytopi ). Na tym układamy obrane i pokrojone pieczarki i kładziemy po plasterku żółtego sera (najlepiej mozzarella, gouda lub morski). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około pół godziny.
Super wątek.
Ja polecam pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i serem mozzarella.
*0,5 pierś z kurczaka
*ciasto francuskie
*8 kostek zamrożonego szpinaku
*1 ser mocarella w gałce
*przyprawy
Pierś z kurczaka przyprawić i położyć na cieście francuskim. Podsmażany szpinak ułożyć na piersi tak samo jak pokrojony czosnek. Następnie pokrojone w plastry ser mozzarella ułoyć na samym wierzchu. Ostatnim krokiem jest zawinięcie piersi ciastem francuskim w taki sposób by przypominało to np. chałkę i następnie należy posmarować białkiem całe ciasto. Piec przez ponad godzinę. Pyszności.
genialny pomysł, tylko wyliczę sobie makro i może kiedyś się skuszę!
a co do szpinaku i mozzarelli to znam patent, żeby w piersi wyciąć "kieszonkę" i tak napakować dodatki, między mięskiem będzie jeszcze lepiej smakować :>
Właśnie ostatnio widziałam taki pomysł na FB Muszę koniecznie wypróbować przy następnej okazji!
A ja napiszę o racuchach z jabłkami, ponieważ ktokolwiek spróbuje to chce przepis i nie mogą się ich najeść
1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jabłka.
Ciasto mieszamy w misce łyżką, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, mieszamy wszystko razem. Smażyć na oleju, ale nie za duże, bo urosną dwa razy takie Dodam zdjęcie jak tylko będę je robić
Ja podrzucam przepis na pycha pączki.
150 g serka waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
wszystko mieszamy, ciasto ma być trochę bardziej gęste niż na gofry. Nakładamy je łyżką do garnka z rozgrzanym olejem.
https://www.instagram.com/p/BKTU1gmhxKM/?taken-by=sonrisa.handmade
placuszki z cukini:
Zetrzeć cukinie na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na trochę. Odsączyć wodę z cukini, dodać 2 jajka, 3 łyżki mąki i co kto lubi - cebulkę, szczypiorek, koperek, ja często dodaję też startą marchewkę + sól i pieprz. Wszystko wymieszać, smażyć na patelni, odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym, albo sosem czosnkowym
Polecam placek po węgiersku
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy startą cebulę, wbijamy jajko i przyprawiamy. Smażymy na małym ogniu. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub w małą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Wrzucamy warzywa na patelnię podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Następnie dorzucamy kurczaka i dusimy, aż będzie ugotowany. Jogurt dodajemy na końcu.
@rolciaka przez Ciebie chyba w końcu kupię blender! a z Twoich przepisów na pewno spróbuję to z bananem, bo wygląda pysznie
Sałatka
Mieszamy ze sobą:
100g makaronu
50g tuńczyka z puszki
100g kukurydzy
1 duże jajko
I dodajemy do tego sos:
-75ml jogurtu naturalnego
-2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Polecam dodać do tego drobno pokrojone ogórki kiszone!
Smacznego
Banał, ale jakie pyszne!!!!
Blendujemy:
100g mrożonych truskawek
kilka mrożoncyh jeżyn
1 miarka odżywki białkowej waniliowej
20g słonecznika
Posypujemy:
sezam
nasiona chia
uwielbiam!!!