Słoiki-co najczęściej robicie?
Z racji ze zawsze lubię być dużo wcześniej przygotowana, zaczynam już szukać inspiracji/przepisów co włożyć w słoiki na lato/jesień. Raz w miesiącu robię dla córki jabłuszka do słoiczków żeby w razie mieć do kaszki. Ale powoli nudzi mnie ciagle to samo.
Pochwalcie się co u was króluje przez cały rok.
ja co roku robię to samo
ogorki kanapkowe z curry
ogorki kiszone
salatka z kalafiora
salatka wielowarzywna
leczo z cukinii i papryki
raz zrobiłam ketchup z cukini ale nie za bardzo mi podszedł
U mnie najwiecej kapotów i dzemów jabłko,gruszka,wiśnia, powidel śliwkowych i morelowych, ogórki kiszone, przecier pomidorowy, ogórki w soli do mizeri, buraczki tarte, grzyby, W zasadzie wszystko co jadalne żeby się nie popsuło ląduje w słoikach
Ja uwielbiam robić przetwory! raczej na słono niż na słodko, ale nie ma reguły. Zawsze mam tyle słoików, że rozdaję znajomym przez cały rok
Na słono:
- ogórki kiszone,
- ogórki konserwowe,
- ogórki w musztardzie (mogę dać przepis, MEGA)
- pikantna sałatka z ogórków (też mogę dać przepis, jest pyszka),
- pulpy pomidorowe,
- papryka marynowana,
- suszone pomidory (kompletnie się to nie opłaca cenowo, ale i tak robię) .
- buraczki z papryką
Na słodko:
- dżem truskawkowy,
- dżem brzoskwiniowy,
- dżem czereśniowy,
- sok z wiśni.
Takie własnoręcznie zrobione słoiczki kiedy są pięknie ozdobione doskonale sprawdzają się jako drobiazgi bez okazji dla znajomych . Wśród przyjaciół jestem znana z wciskania wszystkim przetworów
U mnie co rok prawie to samo, niektóre przysmaki co dwa lata
Ogórki kiszone / sałatka z ogórków a'la mizeria / sałatka z buraczków i białej kapusty / ogórki "ośmiorniczki", keczup z cukini, fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / grzyby w przecierze - dobre do domowej pizzy / kompoty.
A poproszę przepis na sałatkę pikantną i ogórki w musztardzie (uwielbiam je) ale zrobiłam przepis
Ja też ! Ja też ! Sama robię ogórki w tradycyjny sposób i w musztardzie ale o tych A'la mizeria nie słyszałam. Też chętnie wyprobuje
U mnie oprócz standardowych ogórków kiszonych i korniszonych, konserwujemy starte na tarce ogórki żeby potem je dodawać do zupy ogórkowej. Oczywiście robimy też ćwikła, sałatkę z kapusty, papryki, ogórka i cebuli (proste i pyszne) i sałatkę z dynii. Z owoców to u mnie średnio idą dżemy itd. więc jak już coś to robimy kompoty z wiśni (smakują jak wiśniowy tymbark) i soki z malin
Ja nie robiłam nigdy, mój mąż czasem robił ogórki konserwowe, ale w tym roku planuję coś sama stworzyć ☺️
@Rymsia ogórki w musztardzie:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ogorki-w-musztardzie-na-zime-36010
ja kroję ogórki na 4 podłużne części, tak najładniej wyglądają .
a przepis na ostre dodam później, bo mam go zapisanego na jakimś skrawku serwetki
@Lusia0422 to są te
5 kg ogórków - obrać i zetrzeć na tarce na talarki, odsolić i odstawić na około godzinę
O,5 kg cebuli - obrać i pokroić na ósemki, a następnie posiekać
0,5 kg marchewki - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Pęczek natki pietruszki - posiekać
Sól i pieprz do smaku - według uznania
Zalewa :
2 litry wody
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
Ziele angielskie - około 10 kulek
Liść laurowy - 4/5 szt.
Zagotować.
Ogórki odcisnąć z soli, dodać cebulę, marchewkę, natkę i przyprawić solą i pieprzem. Zalać gorącą zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Zagotować słoiki 10 min.
@Rymsia @monpij12
ja robię dżemy , ,ogórki korniszone i kiszone ,różnego rodzaju sałatki ,przeciery ogórkowe (dostaję czasem przerośnięte ogórki ) buraczki ,paprykę ,ogórki w zalewie musztardowej i carry( inaczej pikle) leczo,grzybki marnowane i co mi tylko wpadnie w łapy ląduje w słojach kiedyś zaprawiałam jabłka na szarlotkę ale mi się popsuły i teraz zamrażam