z kaszą gryczana są mega
ja robię z kaszą i wędzonym tofu, a dla mięsożernej części rodziny z kasza i boczkiem
żeby dobrze sie kleiło polecam porobić kulki z farszem i dać do zamrażalki na ok pół h, wtedy farsz nie będzie się rozwalał (tłuszczyk zwiąże wszystko)
@nexttime gotujesz kaszę, gdy ostygnie trochę ugniatasz ją widelcem, dodajesz twaróg, natkę pietruszki i jajko ( moi znajomi nie lubią gdy z nią robię więc czesto u mnie bez). Przyprawiam solą i pieprzem, wstawiam na trochę do lodówki, bo potem łatwiej formułować kotleciki - najczęściej wrzucam do parowaru, ale gdy najdzie mnie ochota obtaczam je w bułce tartej i smażę
szybkie i dobre, ale ja uwielbiam kaszę robię też z kaszy kuskus tyle, że z pieczarką
ja nie robiłam nigdy pierogów z kaszą, ale u mnie oprócz pierogów z kapustą i grzybami to są jeszcze z jabłkami (dla siostry) i ze suszonymi śliwkami (dla mamy i szwagra) mi wystarczą z kapustą i grzybami
Hm, ja w książce kucharskiej mam przepis na naleśniki z farszem z kaszy gryczanej - i pamiętam, że były pycha, więc farsz może być podobny i na pierogi Mogę Ci jutro podesłać zdjęcie przepisu