Proste i łatwe ciasta, które trudno zepsuć :)
Cześć, Clouders!
Czy macie sprawdzone i przetestowane przepisy na łatwe do wykonania ciasta, które trudno zepsuć? Niekoniecznie dietetyczne, zdrowe i niskokaloryczne, po prostu łatwe. Najlepiej, gdyby jeszcze były szybkie do zrobienia, ale to nie jest konieczny warunek
P.S. Wiem, że w internecie jest mnóstwo przepisów, ale interesują mnie raczej SPRAWDZONE receptury.
Chyba zebra na coca coli... ale jest dość tłusta niestety : )
http://dresscloud.pl/Zagmatwana&show_post&img=u02.1016.Zagmatwana.5801f9d5282e5.jpg
Ja ze swojej strony znam podobny przepis do tego:
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson.html
Z tym że "moje" ciasto robi się prościej, bo najpierw miesza się cukier ze wszystkimi mokrymi składnikami, później wsypuje się sypkie, następnie jabłka i takie się piecze, a na koniec zamiast cukru pudru daję kakaową polewę.
Tego ciasta naprawdę nie da się zepsuć, wychodzi ZAWSZE
Ciasto amerykańskie http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-amerykanskie-30023887
Ogólnie wszystkie kruche ciastka bo mają raptem 4-5 składników albo ciastka z płatków owsianych. Łatwa i pyszna jest też rolada z biszkopta z galaretką tylko najdłużej trwa tężenie galaretki - pieczesz biszkopt i jeszcze ciepły zwijasz w rulon razem ze ściereczką posypaną cukrem pudrem, jak galaretka będzie gęsta ale nie tak całkiem to wykładasz galaretkę i różne owoce na biszkopt, zwijasz i owijasz folią aluminiową i chłodzisz aż galaretka całkiem stężeje
Uwielbiam te ciastka:
http://www.mojewypieki.com/przepis/smietankowe-serca
Sporo osób pisze, że im nie wychodzą, nie wiem, czemu, jeszcze się nie zdarzyło, aby mi nie wyszły.
Oprócz tego palmiery, proste i genialne (można też zrobić wersję z samym cukrem bez cynamonu, ale takiej nie próbowałam):
http://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-palmiery
I jeszcze jeden sposób na gotowe ciasto francuskie:
Biorę kilka jabłek, kroję je w kosteczkę, mieszam z cukrem (białym, brązowym, wedle uznania) i cynamonem. Ciasto francuskie kroję na kilka prostokątów (jedno cięcie równoległe do dłuższych boków i kilka prostopadłych), każdy z prostokątów składam na pół i zalepiam wsadzając do środka tyle jabłek, ile tylko się zmieści. Nakłuwam lub nacinam w kilku miejscach wierzchy ciastek, piekę według wskazań z opakowania ciasta. Po przestudzeniu lukruję i patrzę, jak znikają.
Na ciastka już pozbierałam od Was przepisy, dodatkowo ostatnio narobiłam się pierników, więc ciastek mam dosyć ;p
Teraz przyszła pora na ciasta
Widze, że już to pisałam w komentarzu, ale ostrzegam inne dziewczyny też-mi zebra wyszła z zakalcem
A jeśli chodzi o takie najprostsze ciasta to polecam jabłecznik, piernik bez miodu, biszkoptowe z owocami, murzynek, babkę łaciatkę. Trzy pierwsze są też baaardzo szybkie, bo ja wyznaję zasadę, że ciastko robi się szybko albo wcale. Jeśli jesteś zainteresowana to pospisuję przepisy
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/324-3-bit
Na prawde tego się nie da zepsuć Niestety bardzo kaloryczne, ależ pyszne
@owieczka chętnie przeczytam przepisy
chwilę po napisaniu tematu natchniona chęcią spróbowania czegoś nowego upiekłam ciasto marchewkowe, wyszło pyszne! szczególnie polewa świetna! zdecydowanie polecam, mi się udało, więc jest łatwe do zrobienia
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Ja polecam gotowe ciasto czekoladowe ! Jest pyszne ! Zazwyczaj kupujemy na blachę XXL, więc wystarczy dodać rozpuszczoną margarynę, wodę i 4 jajka. Następnie wszystko zmiksować i gotowe. Wychodzi zawsze i jest przepyszne. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut + 45 minut pieczenie. Wszyscy uwielbiają i zawsze pytają przepis także polecam !
@kamilja jutro powinnam być w domu, wtedy postaram się napisać przepisy
Marchewkowe też kiedyś robiłam, ale bez polewy bo nie lubię takich mażących się ciast
A co do gotowych ciast z proszku to ja robiłam kiedyś dość często jogurtowe i fajnie wychodziło, dodawałam do tego jakieś brzoskwinie z puszki czy coś takiego i było super.
@owieczka dzięki, nie ma pośpiechu, jak będziesz miała czas to się podzielisz receptura masz rację, jogurtowe z owocami pewnie byłoby pyszne.
Ja robiłam też kiedyś takie, w którym na spód kładło się herbatniki, na nie wylewało się 2 budynie z masłem (żeby były gęstsze), następna warstwa to delicje, a na wierzch 2 galaretki z 3/4 zalecanej ilości wody. Długo tężeje, trzeba zrobić odstęp czasowy pomiędzy warstwami, ale na deser nadaje się w sam raz i przy okazji trudno zepsuć Dodatkowo budynie i galaretkę można urozmaicić owocami.
Sernik wiedeński, ale tylko z przepisu z tego bloga:
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-wiedenski
Próbowałam wielu przepisów i żaden się nie udawał, ale ten wychodzi idealnie 20 minut przygotowania i około godzina w piekarniku. Jedno z najprostszych i najszybszych ciast które sama robię