Ratunku - deser bez...
Hej kochane Mam do Was prośbę, mianowicie chciałabym, abyście podzieliły się ze mną jakimiś przepisami - przede wszystkim sprawdzonymi, na deser... bez pieczenia (bo piekarnik w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu pozostawia wiele do życzenia) oraz bez miksera (bo chwilowo nie mam gdzie go kupić ). Mam nadzieję, że mnie uratujecie, chociażby pokazując mi jakieś sprawdzone strony w Internecie itp.
Już miałam pisać 'zrób tiramisu' bo piekarnik jest przy nim zbędny, ale bez miksera się nie obejdzie
@smiley16 no wiesz ja z kolei byłam pewna, że mogę zrobić babeczki - bo ciasto mieszam łyżką, wyobraź sobie jaką miałam minę jak uświadomiłam sobie, że bez piekarnika ich nie zrobię hahahaha
Widać, że stare kucharki z nas @mysweet
Wklejam przepis na kulki owsiane, kiedyś zrobiłam i wszyscy się zajadali nie wiem czy o taki deser chodziło, ale może jako wersja awaryjna Ci się przyda
Płatki owsiane – 1 szklanka
Płatki kokosowe – 2/3 szklanki
Masło orzechowe – 1/2 szklanki
Siemię lniane – 1/2 szklanki
Miód – 1/3 szklanki
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie składniki razem w misce. Odłóż do lodówki na pół godziny. Uformuj kulki. GOTOWE
Ja polecam włoski przysmak dzieci. Do garnka wrzucasz masło, ze 2 łyzki miodu i grzejesz do rozpuszczenia i połączenia, dodajesz wtedy opakowanie płatków kukurydzianych. Całość mieszasz, aż płatki się obkleją. Na końcu jak już są spoko to przekładasz do jakiegoś pudełka/szklanego naczynia i tłuczkiem do ziemniakó ugniatasz. I do lodówki na 15 minut, potem moze leżeć już na zewnątrz. Możesz to łamać, ciąć itd. We włoszech wszędzie to robią, aż sama sobie robiłam nie raz na małą porcję
Ja robię mojemu chłopakowi, uwielbia Deser z czasów prlu
Składniki:
400g herbatników
200g orzechów włoskich
200g masła
100g cukru
3 łyżki kakao
100ml mleka
Sposób przygotowania:
Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.
@Estrella dziękuję bardzo! Smakowite przepisy - wykorzystam na obiad itp. Jakoś nie ufam takim stronom, których nikt mi nie poleci
Ja polecam tartę bananową, co prawda na wierzch ma być bita śmietana ale zawsze można nałożyć taką w sprayu spód robi się ze zmielonych herbatników z masłem, na to banany i masę krówkową a na to śmietanę
Ewentualnie ciasto bananowe, tylko zwykły biszkopt zastąpić kupnymi biszkoptami a pianę ubić trzepaczką http://agattek.blox.pl/2013/11/Ciasto-bananowe-od-Gabi.html
Przychodzi mi do głowy też jeden przepis Na batoniki bounty:
Składniki:
-200 gram wiórków kokosowych
- dwie łyżki miodu
-1/4 szklanki mleka
-serek mascarpone ( ok. 150 g)
-tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 85%)
Wykonanie:
mleko i miód zagotować i dodać wiórki. Gotować na małym ogniu aż wiórki spęcznieją. Ostudzić masę i dodać serek. Wymieszać łyżką masę i uformować kuleczki. włożyć kuleczki do lodówki. Gdy stwardnieją roztopić czekoladę i oblać nią batoniki. Odstawić do lodówki