Wasze potrawy wigilijne
Ponieważ do świąt już tuż, tuż.... Chciałam spytać Was co gotujecie z potraw wigilijnych?
Zainspirujmy się jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłów .
Póki co będę przyrządzała smażonego łososia, a na deser prawdopodobnie makówki lub jakiś piernik.
Myślę o barszczu, ale nie lubię gotować zup ...
U mnie raczej tradycyjnie: barszcz z uszkami, kutia, kilka rodzajów ryby przyrządzonych w różny sposób. W tamtym roku np. zrobiłyśmy z mamą karpia z kardamonem i mirunę z warzywami w sosie pomidorowym chyba pierwszy raz od kilku lat zjadłam karpia, ponieważ tak przyrządzony nawet mi posmakował
A tak poza tym to kasza z sosem grzybowym, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, biała kapusta z grzybami, makowiec, gołąbki z kasza i grzybami, racuszki, śledź, pieczone pieczarki
W moim rodzinnym domu wszystkie potrawy wigilijne robi się właśnie w ten dzień i mamy:
1. Rosół z karpia z lanymi kluseczkami
2. Zupę śledziową.
3. Sos grzybowy, koniecznie z prawdziwków.
4. Barszcz
5. Pierogi z kapustą i grzybami
6. Kluski z makiem
7. Kapusta z grochem
9. Karp smażony
10. Zupa owocowa
11. Chleb
12. Opłatek ( u nas liczony jako potrawa)
Po wigilii mama zawsze piecze makowce Przepyszne !
Natomiast u mojego mężczyzny są takie dania których wcześniej nie znałam np:
- Pęczak z grochem
- Kasza ze śliwami
- Kompot z suszonych owoców ( u mnie zupa owocowa )
U mnie w domu jest tak:
barszcz czerwony z uszkami,
barszcz czerwony z grochem
barszcz biały z grzybami i ziemniakami (333!!!!!),
pierogi z kapustą i grzybami,
gołąbki z kaszą i grzybami,
ryba z dodatkami.
plus jakieś śledzie, ciasta, owoce, dodatki
Najbardziej lubię pierogi i ten barszcz biały - niebo w gębie
Od lat jest zawsze zupa grzybowa robiona przez moją mamę Ja robię makaron do tej zupy Poza tym mamy też jakąś rybę zazwyczaj dorsza, karpia nikt nie lubi I tradycyjnie pierogi z kapustą i z grzybami, śledzie w oleju i occie a ze słodkiego raczej tylko sernik
moczka - tradycyjna śląska potrawa do tego kapusta z grzybami, karp, pstrąg, zupa rybna z grzankami, śledzie, makówki
U mnie w domu zawsze są takie same potrawy jak co roku:
*karp w galarecie
*ryba po grecku
*sałatka warzywna "bałagan"
*barszcz z uszkami
*śledzie w oleju
*kapusta z grzybami
*łamańce
*kompot
*kutia
*krokiety z kapustą i grzybami
*pierogi z kapustą i grzybami
no i ciasta zazwyczaj makowiec, murzynek i pierniczki
U mnie to samo, co w tamtym roku barszczyk czerwony z uszkami, barszcz biały z ziemniakami, pierogi z kapustą i grzybami, jakaś rybka- na pewno nie karp, bo nikt nie lubi w domu, kompot z suszonych owoców, którego też nikt nie lubi, no ale mama sie uparła No i ciasta oczywiście- pewnie makowiec, sernik, jakiś keks.
U mnie zawsze są: Barszcz czerwony z uszkami, karp, śledzie w occie/oleju, kompot z suszonych owoców, kluski z makiem, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec
No więc u mnie na samym początku leci zupa z grochem, nie wiem jak to nazwać, potem kasza z masłem, następnie barszcz z uszkami/ pierogami z kapustą, a następnie ryby panierowane - karp oraz filety dla dzieci. Są to najbardziej główne dania, które pamiętam. Po nich i tak już wszyscy są bardzo najedzeni, więc nie robimy aż tak wielu potraw. A rodzinę mam niemałą.
U mnie będą:
- śledzie tradycyjne w oleju z cebulką,
- śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym, cebulką, jabłkiem i koperkiem,
- ryba po grecku,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- barszcz czerwony z uszkami,
- bigosik postny,
- kompot z suszu,
- łazanki z makiem,
Zazwyczaj był jeszcze karp łowiony przez dziadka, ale u nas nikt karpia nie lubi, więc w tym roku go nie będzie, bo zazwyczaj i tak kot go zjadał Będziemy jeszcze robić śledzia pod pierzynką, w niektórych regionach zwanym "szubą", ale nie wiem, czy będzie na stole wigilijnym, czy już raczej na pierwszy dzień świąt
Z ciast na pewno będzie makowiec, sernik, porzeczkowiec i tort szwarcwaldzki.
Ja uwielbiam gotować zupy i jutro właśnie biorę się za barszcz, bo dzisiaj mama dała mi zrobione wczoraj uszka, więc będę próbowała
U mnie na Wigili nie ma zbyt wielu standardowych potraw i kiedy będę już robiła swoją kolację to na pewno będzie ich więcej
Jest barszcz czerwony z uszkami, są pierogi, bigos, śledzie w śmietanie, kilka dodatków (takich jakby przekąsek). Jeżeli chodzi o ryby, bo zazwyczaj są różne ale nie ma karpia bo go nie lubimy. Ja jestem odpowiedzialna za ryby i robię je w piekarniku. Ciasta to zazwyczaj makowiec, sernik i jakieś dodatkowe ciasto.
Niski indeks glikemiczny mnie obowiązuje zatem pierogi z razowej mąki z pieczarkami i szpinakiem do tego ryba ( miruna, mintaj, tilapia bo te lubię) smażona w panierce z tejże mąki i sos pieczarkowy do tego i pewnie tyle nic inneg mi nie wolno
u mnie króluje ryba po grecku i uszka czyli ciasto z farszem pieczarkowym reszty nie wypisuje bo to co dziewczyny wymieniały
U mnie na wigilię obowiązkowo jest barszcz z uszkami i karp smażony, a do niego grzybki podsmażane. Są też śledzie i ryba (mintaj) po grecku, no i kompot z suszu. W Wigilię chyba więcej nie ma, na świąteczne śniadanie wjeżdża już sałatka warzywna i wędliny.