AQnel
AQnel
4488 lat temu

Nie będzie za kwaśne?

Hej dziewczyny!

Chcę przygotować kurczaka na sobotę według nowej receptury znalezionej w internecie. Chciałabym go już dziś zamarynować, ponieważ właśnie kupiłam świeżutkie udka. Czy będzie stał ponad dwie noce w marynacie. I teraz moje pytanie... jednym z głównych składników tej marynaty jest cytryna i zastanawiam się czy kurczak aż za mocno nie przesiąknie jej smakiem i zamiast kurczaka będę miała sam kwas... Na dole podają link do przepisu na marynatę byście mogły mi doradzić .


A może macie jakieś inne przepisy na marynaty do kurczaka? Byleby były nieco inne od tradycyjnych

http://www.mniammniam.com/Udka_kurczaka_mocno_cytrynowe_i_ziolowe_tez-127p.html

pelson
Nieznany profil
2298 lat temu

Nie będzie za kwaśne, już kilka razy mi się zdarzyło robić i ma taki dobry smak. Chociaż ja zawsze dodaję jeszcze jakąś przyprawę do mięsa, bo wolę ostrzejsze

AQnel
AQnel
4488 lat temu

@pelson dzięki za odpowiedź! Smak cytryny mocno dominuje? Powiadasz, że lepiej dodać coś jeszcze ostrego?

Malinowa92
Malinowa92
6.94k8 lat temu

A nie zepsuje się mięsko? Ja bym się raczej o to bała

monawerona
Nieznany profil
2.91k8 lat temu

A nie możesz zrobić wszystko wedle przepisu i zostawić marynatę na jedną noc zamiast jak w przepisie na dwie?

AQnel
AQnel
4488 lat temu

@Malinowa92 właśnie tego się obawiam
@monawerona chyba jednak zmodyfikuje przepis i dziś zamarynuje

monawerona
Nieznany profil
2.91k8 lat temu
AQnel • 8 lat temu
@Malinowa92 właśnie tego się obawiam :D @monawerona chyba jednak zmodyfikuje przepis i dziś zamarynuje :D

Zamarynuj to na jedną noc jeśli się obawiasz. Ja osobiście nie lubię takich smaków wolę na słodko albo na ostro. Bardzo lubię mięsko marynowane w miodzie z musztardą, ale to żadne odkrycie... Po drugie jeśli mięso będzie w lodówce nie powinno nic mu się stać w ciągu dwóch dni. Najlepiej mięso jeść póki jest ono świeże. No i przecież zawsze możesz je powąchać czy jest nadal świeże po tych dwóch dniach. Wydaję mi się, że w ciągu jednej nocy wystarczająco one nasiąkną cytryną.

pelson
Nieznany profil
2298 lat temu

Nie powiedziałabym, że dominuje Ja bym też to raczej na jedną noc zostawiła, bo im dłużej mięso leży tym gorzej, w jedną noc się odpowiednio zamarynuje.

AQnel
AQnel
4488 lat temu

Dzięki dziewczyny za pomoc! Wyszło na to, że zrobiłam po swojemu. Chciałam zrobić to już dzisiaj, gdyż jutro mnie nie będzie w domu, a na sobotę musi być zamarynowane

Ale ten przepis na marynatę muszę kiedyś wypróbować, ale tak jak mówicie tylko na jedną noc.

albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.