Nie będzie za kwaśne?
Hej dziewczyny!
Chcę przygotować kurczaka na sobotę według nowej receptury znalezionej w internecie. Chciałabym go już dziś zamarynować, ponieważ właśnie kupiłam świeżutkie udka. Czy będzie stał ponad dwie noce w marynacie. I teraz moje pytanie... jednym z głównych składników tej marynaty jest cytryna i zastanawiam się czy kurczak aż za mocno nie przesiąknie jej smakiem i zamiast kurczaka będę miała sam kwas... Na dole podają link do przepisu na marynatę byście mogły mi doradzić .
A może macie jakieś inne przepisy na marynaty do kurczaka? Byleby były nieco inne od tradycyjnych
http://www.mniammniam.com/Udka_kurczaka_mocno_cytrynowe_i_ziolowe_tez-127p.html
Nie będzie za kwaśne, już kilka razy mi się zdarzyło robić i ma taki dobry smak. Chociaż ja zawsze dodaję jeszcze jakąś przyprawę do mięsa, bo wolę ostrzejsze
A nie możesz zrobić wszystko wedle przepisu i zostawić marynatę na jedną noc zamiast jak w przepisie na dwie?
Zamarynuj to na jedną noc jeśli się obawiasz. Ja osobiście nie lubię takich smaków wolę na słodko albo na ostro. Bardzo lubię mięsko marynowane w miodzie z musztardą, ale to żadne odkrycie... Po drugie jeśli mięso będzie w lodówce nie powinno nic mu się stać w ciągu dwóch dni. Najlepiej mięso jeść póki jest ono świeże. No i przecież zawsze możesz je powąchać czy jest nadal świeże po tych dwóch dniach. Wydaję mi się, że w ciągu jednej nocy wystarczająco one nasiąkną cytryną.
Nie powiedziałabym, że dominuje Ja bym też to raczej na jedną noc zostawiła, bo im dłużej mięso leży tym gorzej, w jedną noc się odpowiednio zamarynuje.
Dzięki dziewczyny za pomoc! Wyszło na to, że zrobiłam po swojemu. Chciałam zrobić to już dzisiaj, gdyż jutro mnie nie będzie w domu, a na sobotę musi być zamarynowane
Ale ten przepis na marynatę muszę kiedyś wypróbować, ale tak jak mówicie tylko na jedną noc.