My mamy imprezę domówkę - taty 50 urodziny łączone z sylwestrem, więc trochę grubo 😂 w każdym razie robimy jedzenie na ciepło i przekąski, bo szykuje się prawie 20 osób.
Na ciepło: mama robi karkówkę w sosie cebulowym oraz pieczone skrzydełka i udka z kurczaka, ja robię pierś z indyka w sosie z porem i śmietanką (ostatnio robię na okrągło, bo wszystkim smakuje) i kotleciki mielone z pieczarkami.
Na zimno: mama robi sałatkę gyros, roladki z szynki konserwowej z jajkiem i chrzanem w galarecie, schab pieczony ze śliwką, jajka w majonezie (nie może ich zabraknać) - trochę z łososiem, a trochę ze szczypiorkiem.
Ja robię deskę wędlin i serów (zamierzam kupic/położyć: ser pleśniowy - dwa lub trzy rodzaje, żółty, mozzarella, salami, kiełbaski chorizo, szynka parmeńska, kabanosy, domowy pasztet i coś drobiowego), mini koreczki (ser, pomidorek koktajlowy, oliwka), salatkę (makaron, mięso mielone na ostro podsmażone, kukurydza, ogórek konserwowy, czerwona cebula, sos jogurtowy z curry, czosnkiem, solą, pieprzem i słodką papryką), i drugą sałatkę (sałata lodowa, sos czosnkowy, feta, żurawiną, płatki migdałów), oraz roladki z tortilli (z sałatą, serkiem Almette, papryką)
Z ciasta mamy trochę mrożonego że świat - sernik, rolada makowa, sezamowiec (każdego po niedużym kawałku), do tego zrobię leśny mech i mama coś z galaretką i mały tort.
Pewnie wypadło mi coś z głowy. Mama wszystko ma zapisane na liście 😂
U mnie na imprezie świetnie sprawdziły się mini pizze na cieście francuskim ( ciasto francuskie, sos, wędlina, pieczarki, oliwki, ser) szybko się robi
I bagietki czosnkowe na nie pomidory i ser mozzarella i przyprawy wedle uznania i zapiekamy w piekarniku. ☺️
Odcinam górę i dół cukinii, kroję w krążki (skórka zostaje), smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję tartym serem 🧀(można też dać coś jeszcze ale takie z samym serem również są smaczne) i piekę póki cukinia nie zrobi się miękka.
Fajnie smakują również koreczki - pomidor 🍅, liść bazyli i mozarella. Polane oliwą i octem balsamicznym.
Z sałatek polecam taką z kapusty pekińskiej , pomidorków malinowych, orzechów włoskich i twardej gruszki - polanej sosem z oliwy, miodu i musztardy.
ja od pewnego czasu przerzuciłam się na deski - serów i wędlin, bardzo szybko się je robi, bo wystarczy pokroić te rzeczy i ładnie ułożyć
często też robię jajka faszerowane - farsz to pokrojone ogórki kiszone, koperek, szynka - myślałam, że to dużo roboty, ale naprawdę szybko się to kroi i zawsze wszystkie schodzą, ile bym ich nie zrobiła
Ja ostatnio pokochałam kanapeczki z bagietką czosnkową. Na bagietkę nakładam szybkę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz i gotowe! Wszyscy je uwielbiają!