@kngslk ja dzisiaj jestem ledwo żywa, więc na szybko wrzucam zdjęcie mojej szamki na jutro będe poza domem od 6 do 21.30. Jutro akurat idę na obiad z przyjacielem, ale umówiliśmy się dosłownie przed chwilą, więc obiad mam już gotowy (zjem go w środę).
Śniadanie:
płatki owsiane 5 łyżek zalane wrzątkiem wieczorem i odstawione do lodówki na noc. Dodałam też wiórki kokosowe bo je uwielbiam. Do tego w pracy dodam dżem lub masło orzechowe i tego banana (dżemy, masło orzechowe i owoce zazwyczaj biorę te, które mamy dostępne w biurze. Tutaj banan wskoczył do zdjęcia )
Obiad:
Ryż ugotowany na sypko (pół woreczka), green curry bez mięsa. Cebulkę podsmażam z zieloną pastą curry, do tego wrzucam fasolkę zieloną, brokuła, cukinię, paprykę - co tam mam zielonego w lodówce; zalewam mleczkiem kokosowym, doprawiam kminem rzymskim i do pudełka . Raczej wszystko leci na oko No i rano będzie herbatka zrobiona do tego termosu
Całość zrobiła się sama w czasie kiedy ja robiłam zadanie z angielskiego - jakieś pół godzinki
Edit. Sorki za ten chlew dookoła .
Ja często do pracy robię sałatkę z fetą. Ogórka i pomidora obieram że skórki i kroje w kostkę, dodaje pokrojoną fetę i mix sałat, troche pieprzu i prażony słonecznik. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu 🥰
Ja na jutro mam sałatkę z rukolą, serkiem feta, pomidorkami koktajlowymi i jeśli mama nie zapomni to dodam tuńczyka z puszki... trochę słabo, ale tak na prawdę nie miała pomysłu na nic lepszego. dodatkowo zabieram jabłko i marchewkę w talarkach
Jakiś czas temu kupiłam książkę "Pora na lunch" i jest w niej całkiem sporo fajnych pomysłów. Postaram się później wrzucić spis treści i kilka sprawdzonych już przepisów
Chyba w sumie już kiedyś pisałam... ostatnio lubię kanał Policzona Szama. Robiłam z poniższego filmiku te wrapy kokosowe i jak dla mnie one rządzą. Bardzo szybko da radę wymieszać sobie serek, w dodatku można go przykryć i schować do lodówki, a potem wystarczy tylko wziąć placek tortilli, posmarować masłem orzechowym, serkiem, zawinąć i gotowe. Nie lubię aż tak dużo sera, więc Mi podana porcja sera starcza na całe opakowanie placków.
Z tego samego filmiku próbowałam też tego burrito, ale nie wiem, jak ono smakuje na zimno, bo to akurat danie na ciepło . Ale pyszne
https://www.youtube.com/watch?v=BAxPXYUI5S8&t=317s
U mnie na jutro wjechała kanapka z pastą jajeczną, papryką i ogórkiem a do tego ryż z białą fasolką w sosie pomidorowym i ewentualnie dodatek buraczków
Tez znam ta ksiazke. Tzn mam Ją ale wlasnie mi o niej przypomnialas. Jeszcze niczego nie probowalam daj znac co jiz sprawdzilas i polecasz
Kiedyś jak pracowałam w galerii, lubiłam zrobić sobie sałatkę (?): ryż, ugotowane jajka pokrojone w kostkę, ogórek karniszony, kukurydza, tuńczyk z puszki, majonez, sól, pieprz. Później jak pracowałam w biurze to wychodziłam na obiady do knajpy niedaleko, ale w poniedziałek zaczynam nową pracę i znowu trzeba będzie robić sobie jedzonko 🙈
Jeśli można wiedzieć to czemu obierasz pomidora ze skórki do sałatki greckiej ? Pytam z ciekawości 🙂
Ja zawsze obieram pomidora ze skórki, obojętnie do czego i jestem w szoku, jak ktoś skórkę pałaszuje No, może tylko na koktajlowych zostawiam
Mój najnowszy cel to doskonały makaron ze szpinakiem - świetny do pudełka
U mnie w domu nigdy się nie obierało i ja tez nie obieram . Wiem , ze niektórzy obierają żeby brzuch ich nie bolał. Ale ja jestem za leniwa i wole jeść ze skórka , nie przeszkadza mi to 🙂 Jedynie do zupy krem z pomidorów obieram 🙂
ja dość często robię do pracy sałatkę z granatem, czerwoną fasolą, szczypiorkiem i majonezem, chlebek ziołowy odrywany, placuszki z cukinii albo kotleciki z kuskus+makaron. Niestety mam tylko zdjęcie kotlecików z kuskus i chlebka