Ode mnie na początek coś słodkiego - przepis znalazła moja mama w gazecie kilkanaście lat temu, sama używam go od jakichś 10 lat Batoniki orzechowe
Składniki: 20dag masła, 30dag cukru, 6 łyżek kakao, 100ml wody, 10-15dag posiekanych orzechów włoskich (wielkość wedle uznania), 25dag mleka w proszku, herbatniki (w oryginalnym przepisie jest 5 paczek, ale dużo zależy od wielkości blachy i używanych przez nas herbatników. Musi być na wyłożenie blachy i jeszcze trochę do ciasta). Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, kakao i wodę, mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników (można przegotować, ale nie jest to niezbędne). Lekko przestudzić, dodać orzechy, pokruszone herbatniki (na oko ilościowo tyle co orzechów) i mleko w proszku. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki, następnie wyłożyć na nie masę. Polecam najpierw ciapać łyżką w różnych miejscach - masa jest naprawdę gęsta i ciężko się to wykłada, herbatniki jeżdżą, ale tym się nie przejmujcie. Blachę wstawiamy na minimum 3h do lodówki, potem można kroić batoniki Można zrobić do nich polewę i udekorować orzechami W wersji dla dorosłych do masy można też dolać alkoholu
Nie wszystkim to smakuje ale to takie jakby placki. Rozgniata się banana i dodaje jajko miesza się i na patelnię, dla mnie pyszne i szybkie 😋
Wrzucam wam zupę cebulową krem z grzankami Dziś ją zrobiłam na szybko, jest prosta w wykonaniu i dobra
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/345374/zupa-krem-cebulowa-z-grzankami
Nie lubię sosu BBQ więc kombinowałam z innymi - słodko kwaśnym, chilli i zwykłym keczupem. Dałam też warzywa - ogórek, pomidor, paprykę. I wyszło pyyysznieeee - taki proste a takie pożywne
Dziewczyny wrzucam Wam przepis na banalne ciasto, które zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne i nie wymaga pieczenia Przepis pochodzi od dziewczyny mojego brata!
1 paczka ciasteczek owsianych tago (to marka z Lidla, mogą być też inne)
masło (tak na oko żeby się ciasteczka połączyły do zrobienia spodu)
3 serki waniliowe homogenizowane Amelia (lub inne)
0,5 l śmietany 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilowy
3 łyżki żelatyny
Ubić bitą śmiertanę, na koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wmieszać serki i na koniec przestudzoną, rozpoczuszconą żelatynę (ja rozpuszczam w nieco mniej niż pół szklanki wody).
owoce
2 galaretki (do rozpuszczenia w 0,5 l wody)
Po ułożeniu spodu i wylaniu masy wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy galaretkę. Gdy biała cześć jest na górze stężona (dotknąć palcem) układamy owocki i wylewamy galaretkę (przestudzoną!). Jeśli wylejemy za szybko, lub galaretka będzie zbyt ciepła to mogą nam się porobić takie białe plamki jak widoczne na zdjęciach. Nie zmienia to smaku, ale trochę brzydziej wygląda ;p Ja swoje ciasto chłodzę jeszcze około godzinę, żeby na pewno wszystko się ładnie stężało
Jak uwielbiam kawy to pyszna jest czarna herbata z dodatkiem soku malinowego i z dodatkiem goździków
szkoda, że przygasł ten wątek. Znalazłam tu wiele świetnych przepisów. Próbuję reaktywować i wrzucam moje nowe odkrycie. Zapomniałam zrobić zdjęcia ciasta, także musi Wam wystarczyć to z przepisu . Ja zmieniłam masę i zrobiłam ją po swojemu - wymieszałam ubitą śmietanę z mascarpone. Zagarnęłam ją z malinowej chmurki. Świetnie spisuje się w wszelakich ciastach. Ciasto nie jest bardzo słodkie, także powinno wpaść w gust najtwardszym przeciwnikom placków.
https://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta/
a ja na święta chciałam coś wrzucić ale kompletnie zapomniałam jak się wątek nazywał i odpuściłam
Śnieżny puch mi trochę nie wyszedł, bo za wcześnie dałam galaretkę i wyszło mi masło zamiast kremu, ale i tak było niezłe
Jakby ktoś chciał jeszcze zrobić to zostawiam link do przepisu z którego korzystałam https://smaker.pl/przepis-sniezny-puch-ciasto-bez-pieczenia,158867,habibichi.html
koniecznie dajcie znać jeśli zrobicie i jak Wam wyszło bo może tylko mi się udało zrobić masło zamiast kremu
ja zrobiłam, bo się mocno uparłam, mimo że ostatecznie mój też nakupował ciast, ale skoro kupiłam składniki to czemu miałam nie zrobić
Najbardziej mi chyba posypka smakowała
wiem, wiem @kngslk - głupia myślałam, że po postu się lepiej ubije a jak testowałam sprzęt Tefala to za chiny mi masło nie chciało wyjść i myślałam, że teraz też będzie ciężko trzepało, trzepało i wychodziła wielka kiszka,a teraz jak nie chciałam to zwykłym mikserem wyszło masło i niech mi ktoś powie że te wielofunkcyjne roboty kuchenne są super, hiper fajne
ale super wątek szkoda że dopiero teraz go odkryłam, bo ostatnio zupełnie nie mam weny w kuchni
dawno dawno temu wrzucałam tu przepis na biszkopty w wiórkach - proste a smaczne
https://dresscloud.pl/u/594042-biszkopty-w-wiorkach/
Uwielbiam gotować i piec. Niektóre przepisy umieszczam na moim blogu: https://www.dagmara-rek.pl/search/label/Kulinaria?m=0
ja ostatnio na kolację często robię najzwyklejsze wrapy:
kupuje pełnoziarniste wrapy do tortilli, mix sałat (najbardziej lubię mix zimowy z fit&fresh :serce, robię sos czosnkowy z jogurtu i majonezu i dodaję dużo warzyw... ogórek, cebula, kukurydza, fasola, suszone pomidory... czasem dodaję też szynkę, ser lub fetę co kto lubi!
https://obiaddlataty.pl/index.php/2018/01/27/puchaty-chlebek-z-ziolami-video/?fbclid=IwAR2m0pOpEUHry-6Q28Fr0TO52LYII69AoJRxjG1Sz8GxTloIpTYLCfOL51A
Gorąco polecam. Przepyszny dodatek do grilla
polecam https://kulinarneprzeboje.pl/dietetyczny-kurczak-z-cukinia-i-brokulami/
jedzonko pyszne i pożywne ja nie dałam przyprawy do gyrosa tylko zwykłej pikantnej do kurczaka, soli, pieprzu, papryki czerwonej i zrobiłam na mięsie z nogi nie z piersi - wyszło świetnie
nie myśleliśmy, że przypadkiem znaleziony przepis okaże się taką rewelacją
już myślimy nad modyfikacją i dodaniem jakiejś fasolki szparagowej czy marcheweczki.