Jedzenie na zdrowie :)
Cześć dziewczyny
Wiem, że wiele jest wątków o ditach, przepisach itd. Mój nie będzie się bardzo różnił od pozostałych. Chodzi o to, że klika miesięcy temu wpadłam w coś co nazywam "jedzeniowym dołem". Generalnie zaczęłam się tragicznie odżywiać ( co wpłynęło również na wagę). W zeszłym tygodniu powiedziałam basta. Postanowiłam zdrowo się odżywiać. I nie chodzi tu nawet o odchudzanie (staramy się z narzeczonym o dziecko więc wolę nie ryzykować z jakimiś ditami). Staram się aby moje posiłki były lekkie i zawierały maksymalna ilość składników odżywczych. Niestety nie jestem zbyt kreatywna, zwłaszcza w kwestii "obiadowej". Chciałabym stworzyć wątek, gdzie będziemy dzielić się fajnymi przepisami, jadłospisami i żywieniowymi nowinkami. W którym nawzajem będziemy się motywować do sięgania po marchewkę zamiast chipsy. Tym bardziej, że wiem, że wiele z was od dawna prowadzi zdrowy tryb życia i na zdrowej kuchni znacie się jak nikt. To co dziewczyny jemy na zdrowie?
Może dla dobrego przykładu podam mój "improwizowany" przepis na zupę - krem z zielonych (prawie wyłącznie) warzyw (mrożonki w przepisie są z stąd, że przy okazji robiłam porzadki w zamrażalniku, świeże warzywa też będą idealne.
1 cukinia,
1/3 torebki mrożonego szpinaku,
1/3 torebki "biedronkowego trio" czyli kalafior, brokuł, marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1/2 sporej cebuli,
2-3 ziemniaki,
3 ząbki czosnku.
Wszystko gotowałam (niestety) z dodatkiem kostki rosołowej do miękkości, potem zblendowałam. Do smaku doprawiłam odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką i szczyptą imbiru. Zabieliłam jogurtem greckim. Zupę podałam z kleksem z jogurtu, posypaną nasionami chia, ziarnami dyni i słonecznika. Kolor ma tragiczny, ale jest bardzo smaczna i myślę, że zdrowa . Smacznego
Zupa - krem z resztek warzywnych:
- warzywa znalezione w lodówce
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, inne ulubione przyprawy czy zioła
- kostka rosołowa (produkują też zdrowsze wersje tych kostek, bez glutaminianu itp )
Znalezione warzywa należy umyć, obrać, pokroić i rozgotować, doprawić, zmiksować i tyle Robiłam taką na bazie buraków, marchewki, cukinii, dyni, różnych zielonych rzeczy, praktycznie ze wszystkiego można to zrobić. Do lekko ostudzonej zupy można dodać trochę oliwy. Można zrobić wersję łagodną, pikantną, słodko-kwaśną. Każda zupa była improwizowana więc nie dam przepisu, ale polecam się tak pobawić, całkiem przypadkowo można wymyślić coś fajnego
u mnie w profilu - zakładka "jedzenie, picie itp." - wstawiam zdrowe jedzonko, którym karmię siebie i swoją rodzinkę (w tym moją 4-latkę)
...o ile mogę wierzyć w etykietki czy zapewnienia rolników odnośnie pochodzenia danych produktów ;P
P.S. zrezygnuj - na ile dasz radę - z produktów przetworzonych....np. kostki rosołowe
...można np. raz na jakiś czas ugotować sobie wywar i pomrozić w porcjach
Właśnie wiem, niestety jeszcze nie "posprzątałam" mojej spiżarni i na razie korzystam z tego co mam chociaż nie wszystko można nazwać zdrowym. Ale powoli będę się starać wywalić tego typu produkty z mojej kuchni. Ten pomysł z mrożeniem wywaru - super. Na pewno zajrzę i podpatrzę Twoje przepisy. Dzięki
ja zawsze wywary robię "na świeżo"...ale swojski kolagen mrożę bo sama - psychicznie - nie dam rady ogarnąć łapek kurzych, ale mam pewnego Pana, który raz na jakiś czas mi te biedne kuraki oporządzi
Oj widzę, że wątek umarł . Sama miałam ostatnio mało czasu na DressCloud, ale cały czas już od miesiąca dbam o to co jem. Troszkę ten wątek podbiję, może Was zachęcę do wstawiania swoich przepisów. Moje drugie śniadanie do pracy na dziś:
- biały chudy ser,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- papryka,
- rzodkiewka,
- szczypiorek
Oraz gwóźdź programu - kiełki jarmużu.
Do tego wafle ryżowe, pycha
@magda2198 , przepis ciekawy, ale czemu kochana używasz najwiekszego świństwa jakie jest - kostki rosolowej? Nie lepiej ugotować zupy na skrzydelkach? Przecież sklad tych kostek jest tragiczny...
Btw. Polecam aplikacje "Zdrowe zakupy" jest swietna
Ja często robię różnego rodzaju pasty do chleba (ale nie tylko, można jeść z warzywami, same). Jedna z nich robiona jest z suszonych pomidorów (w oleju), jajek, natki pietruszki. Wystarczy wszystko ze sobą dokładnie potraktować blenderem i przyprawić. Proste ale bardzo smaczne, chociaż suszone pomidory mają specyficzny smak.
Ja ostatnio pokochałam zupy krem , polecam z kukurydzy , brokuła lub cukini . Z grzankami są pyszne . Dodaje bardzo dużo czosnku i cebuli , bo ostatnio nam z chłopakiem odporność spadła , Pyszne , podaje posypane grzankami . Lub ostatnio bardzo czesto robie sałatki z miksem sałat , grzankami lub bułką czosnkowa , warzywami (pomidorki\papryka\ogórek) i kurczakiem \burakiem i serem kozim . Lubie takie przepisy ponieważ są szybkie , zdrowe, dodaje co mam w lodówce i przede wszystkim smaczne
Risotto z awokado:
Gotujemy ryż z łyżką oleju kokosowego, obrane awokado ugniatamy widelcem, dodajemy poszatkowane listki bazylii i doprawiamy pieprzem ziołowym, rozgniecionym czosnkiem. Masę z awokado łączymy z ugotowanym ryżem. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, mieszamy z ryżem i awokado. Przystrajamy świeżą bazylią. Smacznego! 😽
Polecam kasze w każdej odsłonie! Są meeeeega zdrowe i pożywne. Mój faworyt to:
- kasza pęczak,
- ser feta
- suszone pomidory
-szpinak w liściach
- czosnek, kurkuma, oregano
Kaszę gotuję, szpinak podsmażam z czosnkiem. Wszystko mieszam na patelni i jest pycha.