Książka kucharska

Strona 4 / 6

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu

uuuuuuup laski

przesadna
przesadna
1.21k7 lat temu

JAJKO SADZONE NA SZPINAKU
-szpinak
-jajka
-czosnek
-przyprawy (sól, pieprz)

Na rozgrzaną patelnie masełkiem wrzucamy szpinak może byc mrożony lub zwykły, dosypujemy do tego wczesniej zmielony czosnek. Kiedy widzimy , że szpinak byłby juz gotowy do zjedzenia wbijamy jajko. ew kilka (według uznania ) , doprawiamy przyprawami. Zakrywamy patelnię pokrywką i trzymamy tak do 5 minut, aż Jajko zrobi się sadzone , trzeba co jakiś czas zaglądać aby szpinak się nie przypalił.

kalinus
kalinus
3.9k7 lat temu

Obiad w NIEtradycyjnej formie. ;P

kotleciki wege + mizeria ogórkowa z jogurtem + tosty z serem

Kotleciki są zrobione z tofu naturalnego, białej fasoli, jajka, koperku, przypraw (wg uznania, ja użyłam pieprzu ziołowego i soli himalajskiej).
Wszystkie składniki zmieszane razem, uformowane w kotlety, później obtoczone w jajku i bułce tartej, usmażone na oleju kokosowym.

nazwa001
nazwa001
5.62k7 lat temu

Muszę przyznać, że mam gofrownicę już kilka lat i długo szukałam przepisu na gofry IDEALNE, zawsze było coś nie tak. No i ostatnio znalazłam w jakiejś gazecie jeśli któraś z Was również ma ten problem to poddaję przepis. Wychodzi mi 5 gofrów (takich jak na zdjęciu):
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 1/3 szklanki cukru (lub jeszcze mniej jeśli ktoś lubi mniej słodkie, ja jem z wiśniami więc u mnie mogą być słodsze)
- 2 jajka

Ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy jajka i cukier i miksujemy. Dosypujemy mąkę i znowu miksujemy. Wyjdzie nam gęste ciasto. Wykładamy 2 łyżki na środek rozgrzanej gofrownicy (nie wiem ile w przypadku tradycyjnych gofrownic - trzeba próbować), zamykamy i pieczemy ok. 3 minuty do uzyskania odpowiedniego koloru. Podajemy z cukrem pudrem, śmietaną, owocami lub czym mamy ochotę. Moim ulubionym gofrem jest ten z wiśniami, ponieważ lubię słodko kwaśne połączenia

Książka kucharska
emyla
emyla
3827 lat temu

up up kochani ;d

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu
emyla • 7 lat temu
up up kochani ;d

dzisiaj robię hummus!

carries
carries
1017 lat temu

Risotto pod mediolańsku

Podsmażam chwilę ryż na oleju, potem zalewam porcją gorącego bulionu i przykrywam, by ryż powoli wchłaniał ten bulion. Dolewam tego bulionu, aż ryż będzie miękki. Gdy ryż wchłonie już resztki bulionu z patelni wyłączam gaz i dodaję śmietanę 18% wymieszaną ze surowym żółtkiem.

Najczęściej podaję ten ryż z warzywami z patelni i kurczakiem usmażonym w przyprawie gyros.

owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu

Dobra, zebrałam się w sobie żeby wpisać tu jakiś przepis i przy okazji podbić wątek. Moja propozycja to danie mega proste, bardzo sycące, ale za to wybitnie niefotogeniczne. Jest to dobra opcja na piątek jeśli ktoś nie je mięsa. No i nie jest to zbytnio niskokaloryczne, bo śmietana, ale jak się nie boicie to możecie kombinować z jogurtem bo danie jest zdecydowanie warte wypróbowania. (skromność level 100 ) @Estrella mam nadzieję może potwierdzić, że nie chcę was otruć

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Kroimy jedną średnią cebulkę i ew. ok. 2-3 ząbki czosnku (zależy jak lubimy), podsmażamy to na oleju, dodajemy puszkę krojonych pomidorów (albo całe, ale kroimy albo rozpaćkujemy ). Czekamy aż płyn trochę odparuje a w międzyczasie gotujemy makaron. Świetnie sprawdza się np. penne, pamiętajmy tylko żeby makaronu nie rozgotować bo wyjdzie paćka. Do miseczki wyrzucamy zawartość jednej puszki z tuńczkiem (w sosie własnym lub w oleju, w zasadzie ganz egal) i rozdziabujemy widelcem na drobniutkie kawałeczki. Wyrzucamy na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem (pieprz koniecznie, dużo pieprzu ). Można dodać też ziół prowansalskich jeśli ktoś lubi. Pomidor z tuńczykiem musi się chwileczkę dosłownie podgotować na patelni, w międzyczasie odcedzamy makaron i kroimy ser żółty, ile nam się podoba. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy małe opakowanie śmietany 18%, dokładnie mieszamy i wlewamy ten sosik do garnka z makaronem. Wrzucamy ser i dokładnie mieszamy, można na ogniu żeby ser się ładnie rozpuścił i oblepił makaron.
Smacznego!

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu

50g płatków owsianych mocno blenduję na tak jakby mąkę
dodaję jedno duże jajko i banana - musi być mocno dojrzały!
wszystko blendujemy, smażymy na oleju kokosowym
całość polewamy masłem orzechowym i dodajemy kiwi

francescaa
Nieznany profil
2.12k7 lat temu

@rolciaka robię właśnie te bananowe placuszki z jajem i kakao - mega są

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu
Nieznany profil • 7 lat temu
@rolciaka robię właśnie te bananowe placuszki z jajem i kakao - mega są ♥

francescaa
Nieznany profil
2.12k7 lat temu

nie mam jednak w dalszym ciągu blendera, więc banany musiałam porządnie rozgnieść widelcem i... tak też się da

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu
Nieznany profil • 7 lat temu
nie mam jednak w dalszym ciągu blendera, więc banany musiałam porządnie rozgnieść widelcem i... tak też się da xD

jasne że się da, czasami tak robiłam, blenderem jest wygodniej, ale nie jest niezbędny

owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu
Nieznany profil • 7 lat temu
nie mam jednak w dalszym ciągu blendera, więc banany musiałam porządnie rozgnieść widelcem i... tak też się da xD

Ja tak robię zawsze, nigdy nie chce mi się brudzić blendera dla placków

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu

HUMMUS (sorki za zdjęcie ze snapa)

Robiłam z tego przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=MR9nClaPods

A pomidorową wersję wykonałam dodając do klasycznego pastę z 4 zblendowanych suszonych pomidorów + dodałam dużo słodkiej i ostrej papryki

Książka kucharska
Sonrisaa
Sonrisaa
9.92k7 lat temu
nazwa001 • 7 lat temu
Muszę przyznać, że mam gofrownicę już kilka lat i długo szukałam przepisu na gofry IDEALNE, zawsze było coś nie tak. No i ostatnio znalazłam w jakiejś gazecie :D jeśli któraś z Was również ma ten problem to poddaję przepis. Wychodzi mi 5 gofrów (takich jak na zdjęciu): - 200 g miękkiego masła - 200 g mąki - 1/3 szklanki cukru (lub jeszcze mniej jeśli ktoś lubi mniej słodkie, ja jem z wiśniami więc u mnie mogą być słodsze) - 2 jajka Ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy jajka i cukier i miksujemy. Dosypujemy mąkę i znowu miksujemy. Wyjdzie nam gęste ciasto. Wykładamy 2 łyżki na środek rozgrzanej gofrownicy (nie wiem ile w przypadku tradycyjnych gofrownic - trzeba próbować), zamykamy i pieczemy ok. 3 minuty do uzyskania odpowiedniego koloru. Podajemy z cukrem pudrem, śmietaną, owocami lub czym mamy ochotę. Moim ulubionym gofrem jest ten z wiśniami, ponieważ lubię słodko kwaśne połączenia :)

Ja robię gofry zupełnie inaczej i są idealne

nazwa001
nazwa001
5.62k7 lat temu
nazwa001 • 7 lat temu
Muszę przyznać, że mam gofrownicę już kilka lat i długo szukałam przepisu na gofry IDEALNE, zawsze było coś nie tak. No i ostatnio znalazłam w jakiejś gazecie :D jeśli któraś z Was również ma ten problem to poddaję przepis. Wychodzi mi 5 gofrów (takich jak na zdjęciu): - 200 g miękkiego masła - 200 g mąki - 1/3 szklanki cukru (lub jeszcze mniej jeśli ktoś lubi mniej słodkie, ja jem z wiśniami więc u mnie mogą być słodsze) - 2 jajka Ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy jajka i cukier i miksujemy. Dosypujemy mąkę i znowu miksujemy. Wyjdzie nam gęste ciasto. Wykładamy 2 łyżki na środek rozgrzanej gofrownicy (nie wiem ile w przypadku tradycyjnych gofrownic - trzeba próbować), zamykamy i pieczemy ok. 3 minuty do uzyskania odpowiedniego koloru. Podajemy z cukrem pudrem, śmietaną, owocami lub czym mamy ochotę. Moim ulubionym gofrem jest ten z wiśniami, ponieważ lubię słodko kwaśne połączenia :)

Sonrisaa • 7 lat temu
Ja robię gofry zupełnie inaczej i są idealne ♥

A jak robisz? Chętnie poznam przepis

rolciaka
Nieznany profil
2.34k7 lat temu

up, co tam na śniadanka? :>

emyla
emyla
3827 lat temu

up up ;d

kalinus
kalinus
3.9k7 lat temu
Nieznany profil • 7 lat temu
up, co tam na śniadanka? :>

u mnie dzisiaj na szybkości i po klasyce
Jogurt naturalny Bakoma + banany + migdały + żurawina + płatki.

1 2 3 4 5 6
albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.