Są tu jacyś żywieniowcy ? ;D
Dziewczyny chodzi mi tu głównie o uczennice gastronomika xd macie może książkę Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów 1 ? chodzi mi tylko o to żebyście zrobiły zdjęcie strony 161 a dokładnie etapy sporządzania ciasta kruchego ;D z góry dziękuję
książki takiej nie posiadam ale mam wszystko w zeszytach więc etapy sporządzania ciasta kruchego :
*oddzielić żółtka od białek
*mąkę i cukie puder przesiać do stolnicy (w ciescie półkruchym razem z proszkiem do pieczenia)
*posiekać tłuszcz z mąką na drobne cząstki
*dodać żółtko ( w cieście półkruchym jaja i śmietanę)
*zarobić ciasto nożem
*szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę
*schłodzić ciasto minimum 30 min
*formować
*piec w temp 200-220 stopi
mam nadzieje że pomogłam
myślałam, że szukasz porady, wtedy służę pomocą (studentka dietetyki) ale niestety... ksiażki nie posiadam, z resztą ktoś chyba już Ci pomógł
@Maartaxde @sztory kierunek arcyciekawy. szczególnie jeśli lubisz zaawansowaną biologię, chemię i anatomię, no i o ile kochasz gotować. Ja wszystko lubię, a nawet uwielbiam, więc z każdej nowej książki do anatomii lub gazet o tematyce żywności cieszę się jak dziecko z nowej zabawki!
Kraków, KWSPZ