Święta
Kochane macie jakieś ciekawe przepisy na ciasta, sałatki oraz na inne potrawy Bożonarodzeniowe lub poprostu to co najbardziej lubicie. Poszukuję sprawdzonych przepisów tak naprawdę na wszystko.
Sałatka z tuńczyka - starte jajka, ser żółty, szczypiorek, tuńczyk, majonez, ewentualnie kukurydza i groszek przekładana warstwowo - najprostsza i najlepsza sałatka, na każdą okazję
co roku robię ♥
kremówka czyli śmietana 36% ta do tortów, czekolada może być też gorzka
a i ja zawsze robię z żelatyną nie fixami
Mój sprawdzony przepis, to szarlotka z kruszonką z płatków owsianych i migdałów
Ja jeszcze posypuję płatkami migdałów podbrązowionymi na patelni ♥ To chyba najlepsze ciasto jakie tylko może być
@Kasia789
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia , szczypta soli
(ciasto zagniatamy jak na kruche wstaw do piekarnika na 20 min w 180stopniach)
Wypełnienie:
1 słoik jabłek z cynamonem ( ja robie swoje , obieram jabłka , ścieram na tarce i posypuję cynamonem). Dodaję 2 łyżki cukru trzcinowego i niecałe dwie łyżeczki cynamonu.
Kruszonka:
- 50 g płatków owsianych
- 3 - 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g masła
Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier i wymieszaj, wsyp migdały, płatki i podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Na podpieczony spód , wyłóż jabłka, a na wierzch kruszonkę. Piecz 40 min w 180 stopniach
I SMACZNEGO Ja zawsze podaję na gorąco z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
CIASTO MARCHEWKOWE ♥
• 1 szkl cukru
• 4 jajka
• 1 szkl oleju
• 1 łyżeczka sody
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szkl mąki
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 duże starte marchewki
FROSTING:
50 g masła
100 g serka (philadelphia / łaciaty lub coś podobnego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ szkl cukru pudru
orzechy włoskie
1) Ubić jajka z cukrem na gładką masę
2) Dodać olej, cały czas miksując
3) Dodać sodę, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować
4) Wrzucić marchewkę i wymieszać, piec ok 45 min w temp. 180
5) frosting: zmiksować serek i masło (w temp. pokojowej) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
6) posypać pokrojonymi orzechami
Ja najbardziej lubię kulebiaka w święta, a co do przepisów robię wszystko na oko ale pomyślę jutro ! ;D