Sylwester - przepisy na przekąski
Sylwester już niedługo, planuję domówkę w skromnym towarzystwie, więc pytanie jak w temacie - macie fajne przepisy na pyszne przekąski, które można szybko zrobić? Albo na takie, które efektywnie wyglądają, dzięki czemu można zaskoczyć gości?
Chętnie poczytam też przepisy na ciepłe dania czy sałatki, ale głównie interesowałyby mnie przekąski, tzw finger food
Polecam na fb znaleźć stronę Tasty, są tam świetne przepisy na różne okazje m.in na imprezy i koktajle. Istnieją różne "odmiany": Tasty and Heathy, Tasty Mniam, Tasty Dessert, Bien Tasty, itp a nawet Nifty (przydatne rzeczy diy).
Ostatnio na domówce u moich znajomych królowała moja sałatka z tuńczyka (kukurydza, tuńczyk, ryż, ogórek kwaszony i majonez XD). Tak samo nuggetsy z kurczaka które oni przygotowali - można kupić teraz takie gotowe pudełka z frosty.
Po za tym zrobiłam ogniste płatki (przepis w chmurce poniżej) i ogólnie wszystkim smakowały ale wszystkiego nie dali rady zjeść.
Dodatkowo mój chłopak lubi sałatkę z sosem czosnkowym myślę ,ze też by się sprawdziła
*Tortille inaczej Tortille smarujesz serkiem typu almette, układasz na to sałatę masłową lub lodową, cieniuko smarujesz ketchupem łagodnym lub pikantnym (można pominąć), na wierzch szynkę lub łososia, oraz pokrojone w paski ogórki konserwowe i paprykę czerwoną, zwijasz bardzo ścisło i owijasz folią spożywczą, do lodówki na kilka godzin (wystarczy 2-3 godzinki), przed podaniem kroisz w grubsze plastry i układasz na talerzyku - można położyć, lub postawić z wbitymi wykałaczkami. U mnie są na każdej imprezie - znikają najszybciej.
*Można zrobić nugetsy z kurczaka i podać z dwoma sosami - np. czosnkowy i pomidorowy.
*pierożki z ciasta francuskiego na 3 sposoby:
1. pieczarki i ser
2. pieczarki i szpinak
3. szpinak i feta
(można wybrać jeden lub wszystkie na raz)
*pieczone pierożki z kruchego ciasta z pieczarkami
polecam, roboty niewiele, a na takie domówki jak znalazł - ciasto francuskie można podawać na ciepło i na zimno, w obu wariantach smakuje równie dobrze
Ja ostatnio zrobiłam roladki z szynki parmeńskiej z pomidorem i mozarellą w środku a drugie z białym serkiem z rzodkiewką i startym ogórkiem i roladki związałam szczypiorkiem - powiem Wam że naprawdę zrobiły furorę i koleżanki powiedziały że ukradną mi przepis na swoje imprezy Oczywiście można zrobić różne, widziałam też fajne np. z łososiem
I ja lubię jeszcze serki pleśniowe, można też kupić roladki z miękkiego serka i to wszystko podawać z winogronem, albo koreczki z sera żółtego winogrona i kabanosy - uwielbiam
Ooo i kieszonki z ciasta fransuskiego z kurczakiem papryką itp. ogólnie dajesz tam wszystko co chcesz no i ser i zapiekasz - ja zawsze robię w takiej blaszce na muffinki i podaje z sosem czosnkowym
To ja Ci polece cos co brzmi moze średnio smacznie ale smakuje genialnie wiec chleb tostowy szykujemy ubijamy smietane 30% wiadomo jak na ciasto doprawiamy pieprzem , czoskiem , majerankiem i innymi ziolami kto co lubi kroimy drobno szynke konserwowa wsypujemy to do ubitej smietany i dodajemy starty ser wszystko układamy na pijednycZych kromkach pieczemy dopuki nie bedzie lekko brazowe u mnie wszyscy zgadywali jaki ser dodala a to bita śmietana . Kolejny przepis na szybkie danie to ciasto francuskie rozwijamy dzielimy ukladamy parowki do środy np ser dobry sos albo ketchup kto co woli , albo takie male zapiekane przekaski np dzielimy piers cienko ,,klepiemy ,, ha ha jak na dewolaje a do srodka dajemy sZpinak wcześniej podpieczony i doprawiony oraz ser tarty i mocarella zawijamy w ciasto francuskiekie przepisy na salatki sobie daruje bo bym pisala bez konca na chwile przepisow tyle ale jest ich pełno ja bym mogla.wypisywac
Ja polecam różnego rodzaju pasty podane na krakersach. Z sera pleśniowego, łososia, makreli, tuńczyka, suszonych pomidorów, z białego sera z rzodkiewką, z jajkiem i krabami... do wyboru, do koloru, w zależności czy ktoś lubi tradycyjnie, czy oryginalne.
Bardzo dobre są również rogaliki z trzech składników (mąka, masło, śmietana). Mają maślany smak i ciasto nie jest słodkie, dzięki czemu można je nadziać i słodkim i ostrym. Robiłam je z dżemem albo nutellą na słodko, a w wersji ostrej z pieczarkami i cebulką i też były pyszne.
Tortille na zimno, po prostu placek do tortilli posmarowany majonezem, na to ser szynka i sałata lodowa, mniami! Polecam