Kasia789
Kasia789
1.38k7 lat temu

Muffiny

Hej macie jakieś sprawdzone przepisy na muffiny?

Estrella
Estrella
2.02k7 lat temu

Uwielbiam mauffiki ! Najczęście korzystam z przepisów z Moje Wypieki. To dwa przepisy przetestowane przeze mnie osobiści:
http://www.mojewypieki.com/post/babeczki-czekoladowo-korzenne-z-powidlami
http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-bananowo---wisniowe-z-biala-czekolada

Estrella
Estrella
2.02k7 lat temu

Co prawda w nazwie są "babeczki" ale szczerze mówiąc ja większej różnicy nie widzę i robi się je bardzo podobnie do muffinek
A i są jeszcze przepyszne muffiny z krówką ale po przepis do już do @owieczka

owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu
Estrella • 7 lat temu
Co prawda w nazwie są "babeczki" ale szczerze mówiąc ja większej różnicy nie widzę i robi się je bardzo podobnie do muffinek :) A i są jeszcze przepyszne muffiny z krówką ale po przepis do już do @owieczka :)

@Estrella a nie masz przypadkiem gdzieś tego przepisu na kompie? bo ja oczywiście mam go w domu więc teraz nie mam jak dodać plus mam jeszcze parę innych sprawdzonych, ale też mogę dopiero za jakiś czas dodać

kitekatu
kitekatu
3.07k7 lat temu

Ja robię zawsze z tego przepisu. Najbardziej lubię z dużą ilością czekolady, czasem daję jej tak dużo, że nie chcą rosnąć Albo można dać do środka dżem lub owoce, a dla osób nie lubiących czekolady po prostu bez czekolady i kakao


Składniki suche:
2 szklanki mąki
Pół szklanki cukru
3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Tabliczka ulubionej czekolady pokruszona na mniejsze kawałki (ale wystarczająco duże by było je widać w cieście)

Składniki mokre:
Pół szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
Opcjonalnie: aromat waniliowy 

Potrzebne ci będą: papierowe papilotki (jeśli posiadasz papilotki nieusztywniane, wskazana jest blacha) lub silikonowa forma do muffinek

Wykonanie:

1. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu.

2. Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Mokre składniki wymieszaj lub zmiksuj w drugiej misce.

3. Suche składniki dodaj do mokrych, całość ponownie wymieszaj (lub zmiksuj) do otrzymania jednolitej masy.

4. Ciasto nałóż do papilotek – do ok. 2/3 ich wysokości. Muffinki wyrosną podczas pieczenia.

Opcjonalnie: Nakładając ciasto do papilotek, do środka można dodać łyżeczkę nutelli lub dżemu. Otrzymamy wyśmienite muffiny z nadzieniem.
5. Piecz 17-20 min. Uwaga: jeśli będą się piekły dłużej, mogą być za suche.

6. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia i … rozkoszuj się smakiem!

Estrella
Estrella
2.02k7 lat temu

@owieczka niestety mój przepis też został w domu

TheDream
Nieznany profil
3.69k7 lat temu

A ja polecam mufiny od Dr. Oetkera do kupienia za 5 zł, w opakowaniu są wszystkie praktycznie składniki zazwyczaj trzeba dodać tylko masło, jajka, olej lub wodę czyli to co każdy ma w domu. Wychodzą przepyszne

Ja teraz z tej firmy kupiłam pierniczki, do dodania mam 2 składniki, a w środku gratis foremka

Sonrisaa
Sonrisaa
9.94k7 lat temu
Nieznany profil • 7 lat temu
A ja polecam mufiny od Dr. Oetkera do kupienia za 5 zł, w opakowaniu są wszystkie praktycznie składniki zazwyczaj trzeba dodać tylko masło, jajka, olej lub wodę czyli to co każdy ma w domu. Wychodzą przepyszne :) Ja teraz z tej firmy kupiłam pierniczki, do dodania mam 2 składniki, a w środku gratis foremka :)

Też je bardzo polecam, są naj

paulinoowo
paulinoowo
3.08k7 lat temu

też uwielbiam te z Dr. Oetkera, są mega tanie, a do tego pyyyyyyyyszne

albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.