mrsmarta
mrsmarta
1327 lat temu

Przepisy na zdrowe ciasta?

Hej dziewczyny Macie jakieś wypróbowane przepisy na zdrowe ciasta? Śmiało piszcie, chętnie się z nimi zapoznam. A może znacie jakieś ciekawe blogi kulinarne ze zdrowymi przepisami?

naaatka
naaatka
5.8k7 lat temu

up, up, chętnie też się dowiem

xedward
xedward
847 lat temu

brownie z buraka/cukinii, ciasto marchewkowe itp. poszukaj takich przepisów, żeby nie słodzić cukrem i nie dawać masła. możesz wegańskie obczaić albo wpisz po prostu wersje fit ew. takie batony z orzechów, miodu itp. robione w domu zamiast takich kupnych.

msreckless
msreckless
2237 lat temu

^brownie z czerwonej fasoli też jest super

kami24
kami24
2087 lat temu

Tez chętnie się.dowiem

Ita09
Ita09
5837 lat temu

http://llealicious.blogspot.com/2016/08/dietetyczna-tarta-czekoladowa.html
Jak dla mnie pyszna!

Sonrisaa
Sonrisaa
9.91k7 lat temu

Ja Wam mogę polecić to
Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej):

Na spód:
szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki
1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane)
Krem :
puszka mleczka kokosowego
ok 140g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
owoce do dekoracji
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda. Smacznego

Przepisy na zdrowe ciasta?
owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu

@Sonrisaa muszę to wypróbować chociaż jakoś czarno widzę to żeby ten spod się trzymał kupy A od siebie polecam batoniki musli, ostatnio robie jedne po drugich, za kazdym razem troche inne ale baza ta sama: platki owsiane, jaglane, kukurydziane, jajka, miod, ziarenka (slonecznik, siemie, dynia), wiorki. Ostatnio oprócz tej podstawy dalam nasionka chia, jagody goji, pokrojone suszone morele (te prawie czarne,mieciutkie, w smaku jak figi), platki kokosowe i pokrojona gorzka czekoladę. Przy zlepianiu troche sie masa rozpada ale pozniej jak sie upiecze to wszystko ladnie sie trzyma

owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu

Aa i jeszcze orzechy laskowe i sezam, przepraszam ze w oddzielnym poscie ale z telefonu edycja sie srednio udaje

Sonrisaa
Sonrisaa
9.91k7 lat temu
owieczka • 7 lat temu
@Sonrisaa muszę to wypróbować ♥ chociaż jakoś czarno widzę to żeby ten spod się trzymał kupy ;( A od siebie polecam batoniki musli, ostatnio robie jedne po drugich, za kazdym razem troche inne ale baza ta sama: platki owsiane, jaglane, kukurydziane, jajka, miod, ziarenka (slonecznik, siemie, dynia), wiorki. Ostatnio oprócz tej podstawy dalam nasionka chia, jagody goji, pokrojone suszone morele (te prawie czarne,mieciutkie, w smaku jak figi;)), platki kokosowe i pokrojona gorzka czekoladę. Przy zlepianiu troche sie masa rozpada ale pozniej jak sie upiecze to wszystko ladnie sie trzyma:)

Olej kokosowy bardzo dobrze tężeje, ja wykładam na papier do pieczenia i mocno ugniatam(akurat tłuczkiem do ziemniaków) i kiedy jest takie sprasowane to wkładam do lodówki na godzinę. Dopiero wtedy wykładam masę na to i ładnie się trzyma

owieczka
owieczka
2.47k7 lat temu
owieczka • 7 lat temu
@Sonrisaa muszę to wypróbować ♥ chociaż jakoś czarno widzę to żeby ten spod się trzymał kupy ;( A od siebie polecam batoniki musli, ostatnio robie jedne po drugich, za kazdym razem troche inne ale baza ta sama: platki owsiane, jaglane, kukurydziane, jajka, miod, ziarenka (slonecznik, siemie, dynia), wiorki. Ostatnio oprócz tej podstawy dalam nasionka chia, jagody goji, pokrojone suszone morele (te prawie czarne,mieciutkie, w smaku jak figi;)), platki kokosowe i pokrojona gorzka czekoladę. Przy zlepianiu troche sie masa rozpada ale pozniej jak sie upiecze to wszystko ladnie sie trzyma:)

Sonrisaa • 7 lat temu
Olej kokosowy bardzo dobrze tężeje, ja wykładam na papier do pieczenia i mocno ugniatam(akurat tłuczkiem do ziemniaków) i kiedy jest takie sprasowane to wkładam do lodówki na godzinę. Dopiero wtedy wykładam masę na to i ładnie się trzyma :)

@Sonrisaa czyli po wyłożeniu ciasta do blaszki najpierw wkladasz je do lodówki a dopiero później do piekarnika? Czy dobrze zrozumialam? Bo dzisiaj pomylilam juz lodówke z lokowka wiec i w Twojej wypowiedzi moglam cos pokręcić

mrsmarta
mrsmarta
1327 lat temu
Sonrisaa • 7 lat temu
Ja Wam mogę polecić to ♥ Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem : puszka mleczka kokosowego ok 140g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao owoce do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda. Smacznego :)

Ciekawy przepis, muszę go wypróbować A bardzo słodkie to ciasto?

Sonrisaa
Sonrisaa
9.91k7 lat temu
Sonrisaa • 7 lat temu
Ja Wam mogę polecić to ♥ Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem : puszka mleczka kokosowego ok 140g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao owoce do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda. Smacznego :)

mrsmarta • 7 lat temu
Ciekawy przepis, muszę go wypróbować :) A bardzo słodkie to ciasto? :)

to jest oryginalny przepis, wg mnie jest idealne Gorzka czekolada i gorzkie kakao równoważą miód.

Sonrisaa
Sonrisaa
9.91k7 lat temu
owieczka • 7 lat temu
@Sonrisaa muszę to wypróbować ♥ chociaż jakoś czarno widzę to żeby ten spod się trzymał kupy ;( A od siebie polecam batoniki musli, ostatnio robie jedne po drugich, za kazdym razem troche inne ale baza ta sama: platki owsiane, jaglane, kukurydziane, jajka, miod, ziarenka (slonecznik, siemie, dynia), wiorki. Ostatnio oprócz tej podstawy dalam nasionka chia, jagody goji, pokrojone suszone morele (te prawie czarne,mieciutkie, w smaku jak figi;)), platki kokosowe i pokrojona gorzka czekoladę. Przy zlepianiu troche sie masa rozpada ale pozniej jak sie upiecze to wszystko ladnie sie trzyma:)

Sonrisaa • 7 lat temu
Olej kokosowy bardzo dobrze tężeje, ja wykładam na papier do pieczenia i mocno ugniatam(akurat tłuczkiem do ziemniaków) i kiedy jest takie sprasowane to wkładam do lodówki na godzinę. Dopiero wtedy wykładam masę na to i ładnie się trzyma :)

owieczka • 7 lat temu
@Sonrisaa czyli po wyłożeniu ciasta do blaszki najpierw wkladasz je do lodówki a dopiero później do piekarnika? Czy dobrze zrozumialam? Bo dzisiaj pomylilam juz lodówke z lokowka wiec i w Twojej wypowiedzi moglam cos pokręcić:D

@owieczka tak Babcia mi kiedyś to poleciła i wtedy całkiem ok się piecze. Bo wykładam spód, ugniatam, lodówka, masa, piekarnik na 10 min. Ale ja robiąc je w lecie jak tylko ostygnie wkładam do lodówki, żeby spód był stały a nie półciekły.

Matczysko
Matczysko
387 lat temu

to ja podrzucę kilka swoich sprawdzonych ciastek i nie tylko

- http://matczysko.pl/2016/09/szybkie-ciastka-bajaderka-bajadera/
- http://matczysko.pl/2016/09/ciasteczka-marchewkowe/
- http://matczysko.pl/2016/04/letni-deser-rabarbar-z-kasza-jaglana/
- http://matczysko.pl/2015/07/kruche-ciasteczka/

Pastelovve
Nieznany profil
3807 lat temu

Ciasto marchewkowe

Składniki:

1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
4 jajka
1 szklanka oleju kokosowego
3 łyżki stołowe stewi lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z stewią i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Tusiaczkow
Tusiaczkow
667 lat temu

Składniki:

400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem)

puszka 400 ml mleka kokosowego

200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”)

40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru)
Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem.
Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia.
Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka, ale to kwestia gustu.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut.
Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce.
Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
Po około 30 minutach (do godziny) będziesz mieć karmel.
Polej całe ciasto, jeżeli było schłodzone w lodówce karmel od razu zastygnie.

albo dołącz do nas i udzielaj się na forum.