SPRAWDZONY przepis na ciastka
Cześć, Clouders
Kupiłam dziś w Rossmannie zestaw walentynkowy do wykrawania ciastek, ale oprócz pierników nie piekłam żadnych innych ciastek, do których przydają się foremki
Macie sprawdzone przepisy na ciasteczka, do których można użyć foremki do wykrawania?
Jak się uprzesz, to nawet naleśniki w takim kształcie usmażysz, no powiedzmy naleśnikowe placuszki
http://kotlet.tv/kruche-ciasteczka-dziecinnie-proste/
tutaj przepis bajecznie prosty
http://ugotuj.to/ugotuj/43692785/alfajores+markizy+migdalowe+/p/
Kocham te ciasteczka I nie ma zbyt wiele roboty
@eendoorfin też super! tylko nie wiem czy znajdę gdzieś mielone migdały, bo nie miałabym gdzie zmielić płatków
wow, z tego przepisu chyba wyjdzie sporo ciastek! na szczęście nie ma dużo roboty przy nich, chyba się skuszę
Ja piekłam z tego przepisu http://caketime.blox.pl/2013/01/Walentynkowe-maslane-ciasteczka-wg-Pierre-Herme.html
i wyszły takie jak w chmurce, tylko że to jest typ ciastek które po upieczeniu są bardzo kruche, na drugi dzień są mega twarde a najlepsze są jak poleżą kilka dni zamknięte w pudełku - ale taki już ich urok
Nawet nie trzeba sie dużo męczyć Zależy jakie chcesz zrobić wzory i czy robisz normalne czy barwione
Ja bym zrobila pierniczki na Swieta wyszly mi przepyszne, po raz pierwszy tak szybko zniknęły
Uwielbiam te:
http://www.mojewypieki.com/przepis/smietankowe-serca
Są megatanie, megaproste i mają tylko jedną wadę: za bardzo wciągają; jeszcze nie udało mi się zjeść jednego. Czytałam co prawda, iż niektórym nie wychodzą, ale nie wiem, czemu (pewnie gdzieś w komentarzach jest rozwiązanie tej zagadki). Mi zawsze wychodziły i zawsze wykrawam je foremką - motylkiem, bo nie mam serduszek Ale teraz już ich sobie nie wyobrażam w kształcie innym, niż motylki.
Jeśli z foremkami to tylko ciastka kruche maślane Poszukaj w google jest pełno całkiem dobrych Niestety nie dam rady teraz poszukać mojego przepisu od babci
@Lacrimosa faktycznie proste. po składnikach i zdjęciu wyglądają na takie "nadmuchane" i kruche, nie takie zbite jak pierniki.
Ja mam teraz tyle foremek, które były w promocji po świętach, że chyba całą blaszkę będę miała z każdym różnym kształtem ;p
Dzięki Zależy mi właśnie koniecznie na sprawdzonym przepisie, bo z doświadczenia wiem, że takie mi lepiej wychodzą, niż te wyszukane w ciemno, bo czasami proporcje się nie zgadzają i nigdy nie wiem czego miałam za mało/za dużo i jak poprawić ciasto w takiej sytuacji, kiedy coś nie wychodzi.
@kamilja Właśnie są ekstremalnie kruche, zawsze muszę pilnować tych motylków, aby im skrzydełka nie poodpadały Ale ja je po prostu kocham.