Pomysł na "fit" tort pilnie poszukiwany!
Dziewczyny, poszukuję przepisu na tort lub jakieś ciasto, które nazwę tortem. Chciałabym żeby to było coś w miarę zdrowego, nie musi mieć formy klasycznego tortu, może być, że tak to ujmę "z jednej masy". Dobrze by było, żeby to było coś sprawdzonego, nie chcę się wkopać w jakiś zakalec, a nie chcę też raczej robić czegoś co już znam
Czekam na wasze propozycje!
ciasto owsiane, przekładane kremem zrobionym z jogurtu naturalnego i greckiego light + świeże owoce na górę do kremu dodaj wanilię, lekko osłodź i żelatynę dla wegetarianów po to aby się ładnie trzymał na torcie
@BlueVelvet no właśnie zastanwiałam się nad fasolowym albo buraczkowym, ale nigdy nie robiłam i nie wiem czy to nie będzie wyczuwalne w smaku?
ja zawsze robię według swojego przepisu z głowy :d płatki owsiane mieszam z bakaliami (takie jak akurat mam pod ręką - suszona żurawina, orzechy, rodzynki, migdały itd.) i do tego dodaję prażone jablka lub inną konfiturę - tyle, żeby pozlepiało płatki i dodatki no i do piekarnika na jakieś 20 min - pyszne fit ciasteczka
Ja robiłam jakis rok temu dietetyczne ciasto na Walentynki
Znalazłam zdjęcie na instagramie chłopaka
http://ink361.com/app/users/ig-309308111/fajniefajnie/photos/ig-920252897268113862_309308111
tu jest przepis
http://www.lekkowkuchni.pl/2013/06/dietetyczny-sernik-jogurtowy-na-zimno.html
4 jajka
100 g mąki owsianej
łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
drobny cukier trzcinowy do smaku
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem (chwilkę) - dodajemy do piany z białek. Dodajemy suche składniki, mieszamy łyżką. 160 - 170 stopni, ok 25 minut pieczenia
Ostatnio u koleżnaki jadłam taki można powiedzieć dietetyczny tort, było to ciasto machewkowe przekładane bitą śmietaną z malinami Pych, pięknie wygląda i w miarę "fit" Mówiła, że to przepis z Kwestii Smaku, bardzo prosty, owoce czy dodatk można dowolonie modyfkować
Dzięki dziewczyny!
@rena442 przepis na pewno wykorzystam, jak nie tym razem to następnym bo wydaje się bardzo prosty w przygotowaniu
@dyingstar fajny ten sernik, też postaram się kiedyś go zrobić, chociaż nie wiem czy nie poczekam na cieplejszą porę roku
@doughnut nawet łatwy ten przepis, tylko nie wiem czy bym gdzieś znalazła mąkę owsianą
@tulipanna marchewkowe jakiś czas temu robiłam, tylko bez kremu, zastanowię się nad wersją z kremem, tylko najwyżej z innymi, bardziej sezonowymi owocami
@Ita09 mascarpone trochę tłusty hmm, a masz konkretny przepis? i możesz powiedzieć czy fasola jest wyczuwalna?
@Estrella aa, nic nie mówiłaś, że przyjeżdżasz! Więc jak na razie to przygotowania na urodziny brata w sobotę
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)
Polewa
– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania),
płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą
Ja robiłam bez polewy. Fasoli nie czuć, za to banany są wyczuwalne i chyba następnym razem zrobię bez bananów. A zamiast mascarpone możesz przełożyć jogurtem typu greckiego.