
inspiracje na koniec miesiąca
Połowa miesiąca już za nami, więc niedługo zacznie się odliczanie do pierwszego tak przynajmniej jest z moim studenckim budżetem. Stąd mój pomysł, żeby wrzucać przepisy na dania, które są pożywne i tanie
Wiadomo, zupka chińska to nie rozwiązanie, trzeba jeść wartościowe produkty. Postarajmy się wrzucać przepisy, bez wymyślnych składników, które można dostać w każdym sklepie za niewielkie pieniądze.
Zdjęcia mile widziane
Ja zacznę : zrobiłam sobie obiad na 3 dni
6 udek z kurczaka ( tych takich małych, bez pałki, ale jeśli ktoś woli inną część myślę że też się sprawdzi)
2 torebki ryżu
przecier pomidorowy
przyprawy ( ja lubię korzenne więc dodałam goździki, ziele angielskie, curry i ostrą paprykę, ale mogą być dowolne)
Kurczaka posypałam curry i papryką i obsmażyłam na patelni z dwóch stron. Na dnie naczynia żaroodpornego wysypałam surowy ryż, na ryżu ułożyłam kurczaka. W misce wymieszałam 2 szklanki wody, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodałam 2 ziela angielkie, 2 goździki i jeszcze odrobinę papryki i curry. Zalałam kurczaka i wstawiłam na 180 * na około 30 minut. I gotowe Do tego miałam sałatę, bo akurat mi została w lodówce. Koszt na jeden dzień to około 5 zł



ja lubię robić kebaba tzn. pierś z kurczaka w kostce podsmażyć z przyprawami np. gyros, wrzucić na talerz z sałatą, pomidorem i ogórkiem i zalać keczupem i dipem np. kefir + czosnek albo sos sałatkowy też fajnie smakuje z jogurtem, dają taki kebabowy sos i jem to albo samo albo np w zwykłym naleśniku bo tortilla jest droga i nie dobra

Up up, będę podbijać
Ja średnio 3 razy w tygodniu gotuję zupy. Pomidorówka, warzywna, z grysikiem, ryżem, makaronem, rosół, żurek, barszcz.... Tanio, smacznie, pożywnie i zdrowo

u mnie często gości gulasz, wystarczy niewielki kawałek mięska, dużo marchwi i cebuli. Gotuję na wolnym ogniu. Pyszny z makaronem, kaszą czy ziemniakami.

a leczo? ja bardzo je lubię - mix trzech papryk, kiełbaska, pieczarki, cukinia i obiad gotowy na parę dni (zależy ile osób)
potem lubię robić zupę meksykańską - też nie jest za droga, ostra i bardzo dobra!!
wszelkie makaronowe zapiekanki, ryżowe, ziemniaczane.
wstawiam parę moich zdjęć

oo faszerowana cukinia mi się przypomniała z sosem bolońskim i z serem żółtym I zapiekana papryka faszerowana

Makarony pod każdą postacią
Z mięsem i bez. Tanio wychodzi z sosem pieczarkowym, troszkę pieczarek, odrobina cebuli, wody i śmietana/serek topiony i gotowe

Mogę polecić jeszcze placki ziemniaczane, ale ze szpinakiem + ketchup = REWELACJA Nie to samo, co zwykłe placki ziemniaczane.
I sądzę, że pierogi to też dobra alternatywa. Zawsze z mamą, jak robiłam to do zamrażalki i na długi czas starczało a koszt zrobienia pierogów chyba nie jest drogi

Nudle z kurczakiem jeszcze mam
zupka chińska
filet z kurczaka
jajko
marchewka
cebula
kilka orzeszków ziemnych
Jajko smażymy na taką jajecznicę, dorzucamy kurczaka i podsmażamy. Później marchewka, cebula i orzeszki ziemne. Zalewamy szklanką wody z przyprawami z zupki i jak zgęstnieje i woda wyparuje to dodajemy ugotowany makaron ( tzn zalany wrzątkiem na 2 min). Ja to sobie polewam po usmażeniu sosem sweet chilli albo sojowym


Ja go gdzieś na yt obczaiłam, ale te studenckie w sumie się powtarzają Wok jest w porządku, bałam się że będzie gorzej, bo wok za 18 zł to trochę ryzyko, ale jak na razie nic się z nim nie dzieje a bardzo często używam. Gorzej z patelnią również z tesco, muszę wymienić bo strasznie śmierdzi i tak jakby się pali za każdym razem. W sensie dym jest straszny.

a prażone? ziemniaki i marchewkę w talarki, mięsko mielone albo tańsza wersja z kiełbasą, cebula w paski, trochę margaryny, może pietruszka i do piekarnika w rękawie na 45 minut i super danie a ziemniaki mogą być nawet zielone i zmarszczone jak to u studentów chociaż ja już nie studiuję a dalej mam pomarszczone

naleśniki to mega tania opcja, wszelkiego rodzaju zupy, plus obieram potem to ugotowane mięsko i też do czegoś zużywam.
U mnie często są łazanki z kapustą - mega tanie i jakie pyszne.

Ja często robie makaron z kurczakiem i szpinakiem. Wszystko kupuję w biedrze
makaron (najlepiej penne)
czosnek (1-2 ząbki)
mrożony szpinak
filet z kurczaka
serek topiony (kremowy, śmietankowy)
Podsmażam kurczaka pokrojonego w kostkę, dorzucam szpinak (ja daję zwykle jakieś 7 kostek). Lubię czosnkowy smak więc daję do tego 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Jak szpinak się rozpuści dodaję serek topiony i mieszam aż się roztopi. Jak jest za gęste dolewam trochę wody. Podaję z makaronem

spaghetti ze świeżymi warzywami , najczęściej rozdrobnione blenderem pomidory , papryka i wszystko to co mam pod ręką + bazylia !

i mój hit czyli makaron z pastą ze szpinakiem i lubczykiem
makaron kupiony w biedronce + lubczyk z parapetu + pasta - świeży szpinak ( małe opakowanie ok 2-3zł ) + biały ser - szpinak i ser ucieram blenderem do uzyskania gładkiej masy. Pastę podsmażam na patelni , dodaję makaron i lubczyk - p y c h a