Eleganckie przyjęcia – harmonijne łączenie potraw z wytrawnymi winami
Odpowiednio dobrane wino nie tylko zachwyca bogatym bukietem, ale także podbija smak dania. Zdarza się, że to właśnie umiejętne połączenie wina i potrawy sprawia, że jedzenie zyskuje całkiem nową odsłonę. Dowiedz się z nami, jak najlepiej parować wytrawne wino z jedzeniem, tak aby zawsze osiągać kulinarny sukces.
Łączenie wina z jedzeniem – wytrawne wino chilijskie
Jedna z podstawowych zasad parowania wina z jedzeniem głosi, że wina o wysokiej kwasowości dobrze współgrają z tłustymi potrawami. Kwasowość alkoholu nie tylko ułatwia trawienie, ale także dobrze harmonizuje m.in. ze smakiem mięsa. Do ciężkich potraw wybierane są zwłaszcza czerwone wina o wysokiej zawartości taniny. W przypadku deserów zaleca się, aby serwowane do niego wino było przynajmniej tak samo słodkie albo nawet słodsze od dania. W związku z tym podczas eleganckich przyjęć podawane są co najmniej dwa rodzaje wina – wytrawne do głównego posiłku oraz słodkie do deseru. Może też się zdarzyć, że każdemu daniu towarzyszy inny trunek.
Wrażenie na gościach wywołasz m.in. za sprawą wina chilijskiego. Nie jest ono aż tak popularne, jak alkohole pochodzące z Węgier czy z Francji, co tym bardziej sprawia, że warto poznać jego potencjał. Wina chilijskie najczęściej są tworzone ze szczepu carmenere. To wyjątkowe wino o bogatym i intensywnym bukiecie. W nutach wyczuwalne są owoce, zioła, a także kawa i dym tytoniowy. Tak wyraziste połączenie znakomicie współgra z czerwonym mięsem. Carmenere jest idealnym dopełnieniem dań z wołowiny m.in. steków. Podawane jest również w towarzystwie dziczyzny i sarniny. To mięsa o intensywnym i specyficznym smaku i sprostać im może jedynie równie charakterny trunek. Jeżeli nie chcesz stawiać na dania mięsne, carmenere możesz podać także z przystawkami. Czerwone wino chilijskie dobrze się komponuje zwłaszcza z dojrzewającymi serami oraz grillowanymi warzywami.
Bogaty bukiet i wyrazisty smak – magia wina argentyńskiego
Wina argentyńskie słyną z wyrazistych owocowych nut oraz intensywnego smaku. Nierzadko to właśnie alkohole z Argentyny są serwowane na eleganckich przyjęciach. Powodzeniem cieszą się szczególnie trunki produkowane z odmiany malbec. Czerwone wytrawne wino dobrze sprawdzi się zarówno przy przystawkach, jak i daniu głównym. Od czego zacząć? Jeżeli chcesz rozbudzić apetyty gości, warto zdecydować się na efektowną deskę serów. Dodatkowo możesz wzbogacić ją owocami, które przełamią intensywny smak nabiału. Malbec świetnie współgra m.in. z serami kremowymi, pleśniowymi i dojrzewającymi. Co może być nieco zaskakujące, czekoladowe, kawowe i owocowe nuty wina dobrze komponują się z warzywami. Kuchnia argentyńska jest znana z pikantnych potraw, nic więc dziwnego, że malbec dobrze się komponuje z ostrymi daniami np. empanadas. Czerwone wino jest też znakomitym uzupełnieniem różnego rodzaju potraw mięsnych m.in. dziczyzny, baraniny i jagnięciny.
Bogaty bukiet portugalskiego wina
Na eleganckim przyjęciu bardzo dobrze sprawdzą się również wina portugalskie. Do wielodaniowego menu będą pasowały zwłaszcza odmiany touriga nacional i arinto. Touriga nacional jest alkoholem o dużej głębi i strukturze. W bukiecie wyczuwalne są zwłaszcza owocowe nuty. Aromat wiśni, jagód oraz kwiatów róży wymaga równie wyrazistego towarzystwa. Jest to kolejne wino, które doskonale współgra z serami oraz daniami mięsnymi. Decydując się na podanie tego alkoholu, nie musisz się obawiać, że jedzenie będzie za bardzo przyprawione. Portugalskie wino podoła zarówno pikantnym, jak i wyraziście ziołowym daniom. Jest to też perfekcyjny napój do potraw z grzybami. Risotto, zupa grzybowa czy panierowane borowiki będą jeszcze lepiej smakować w towarzystwie czerwonego wina. Jeżeli planujesz poczęstować gości rybami i owocami morza, perfekcyjnie dopełni je wino z odmiany arinto. Tym razem mamy do czynienia z alkoholem o wyczuwalnych ziołowych, orzechowych i miodowych nutach. Opisany bukiet idealnie harmonizuje ze świeżością owoców morza. To również fenomenalny napój do sałatek i makaronów. Możesz mieć pewność, że decydując się na jedno z wymienionych dzisiaj win, sprawisz, że Twoje przyjęcie na długo pozostanie w myślach zaproszonych gości.
Podsumowanie
Dobór odpowiedniego wina do serwowanych potraw to sztuka, która potrafi wynieść kulinarne doświadczenia na zupełnie nowy poziom. Zarówno chilijskie carmenere, argentyński malbec, jak i portugalskie touriga nacional czy arinto to trunki, które doskonale podkreślają smak dań i nadają im wyjątkowego charakteru. Niezależnie od tego, czy planujesz podać mięsa, sery, owoce morza czy warzywa, dobrze dobrane wino sprawi, że Twoje eleganckie przyjęcie stanie się niezapomnianym wydarzeniem. Kluczem do sukcesu jest eksperymentowanie i odkrywanie harmonijnych połączeń, które zachwycą gości i pozostawią po sobie niezatarte wrażenie.
Artykuł partnera
Komentarze
Jeszcze tu pusto. Bądź pierwsza i napisz coś. ❤️
Zaloguj się albo założ konto i udzielaj się w komentarzach.