7 najciekawszych połączeń smakowych z orzechami pinii
Orzeszki piniowe to jedne z najpopularniejszych rodzajów suchych owoców. Uwielbiamy je za delikatny, lekko maślany i słodki smak, uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz bogactwo witamin, minerałów i wartości odżywczych. Uważane są za najzdrowsze orzechy i włączenie ich do diety może przynieść szereg korzyści dla naszego organizmu. Jak komponować zdrowe i pożywne posiłki z wykorzystaniem orzechów pinii? Przedstawiamy pomysły i inspiracje na 7 najciekawszych połączeń smakowych, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienie!
Czym są i jak rosną orzeszki piniowe?
Orzechy pinii są w istocie nasionami określonych gatunków sosny (między innymi meksykańskiej, amerykańskiej, koreańskiej, włoskiej i syberyjskiej). Mają ciemnobrązową, twardą skorupę, pod którą ukrywa się jadalne jądro o kremowobiałym kolorze. Owocują jedynie drzewa dojrzałe, a na pierwsze szyszki trzeba czekać od 15 do 25 lat.
Dlaczego orzechy piniowe są takie drogie?
Piniole zalicza się do jednych z droższych orzechów. Ma na to wpływ ograniczony obszar występowania, długi czas dojrzewania nasion w szyszkach, a także czasochłonny i kosztowny proces zbiorów. Owoce sosen są zbierane ręcznie, następnie suszone na słońcu i łuskane. Na cenę orzechów pinii wpływa również ich popularność, szczególnie w krajach śródziemnomorskich. Wykorzystuje się je przede wszystkim w klasycznym włoskim pesto, ale też są częstym dodatkiem do deserów i ciast. Orzeszki piniowe charakteryzują się też stosunkowo krótkim okresem trwałości w stosunku do innych orzechów.
Jakie składniki odżywcze zawierają piniole?
Orzeszki pinii dostępne w sklepie online z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca to prawdziwa bomba witaminowa. Nie bez powodu nazywa się je najzdrowszym rodzajem orzechów. Zawierają spore ilości białka i błonnika oraz niacyny, ryboflawiny i tiaminy. Są bogactwem witamin A, C, D, E, K, B12, B6 oraz folianów. Dostarczają do organizmu wiele cennych związków mineralnych, w tym wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku. To wszystko sprawia, że włączenie orzechów piniowych do swojego jadłospisu przynosi długofalowe korzyści dla całego organizmu.
Dlaczego warto włączyć orzechy pinii do swojej diety?
Jedzenie orzeszków pinii może przynieść pozytywne rezultaty. Piniole można kupić w dobrych punktach ze zdrową żywnością, na przykład w sklepie internetowym z orzechami i bakaliami Promienie Słońca. Te małe nasiona są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Przekłada się to między innymi na:
- zmniejszenie ryzyka chorób serca;
- obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i wsparcie układu krążenia;
- dostarczenie do organizmu wartościowej, potrzebnej energii;
- spowolnienie procesów starzenia się; poprawa stanu skóry, włosów i paznokci;
- ochronę przed wolnymi rodnikami;
- tłumienie apetytu;
- wzmocnienie układu nerwowego i układu odpornościowego;
- wspomaganie procesów myślowych i pracy mózgu, polepszenie koncentracji;
- wsparcie układu rozrodczego;
- poprawę metabolizmu, wsparcie dla tarczycy;
- zapobieganie chorobom oczu, szczególnie zwyrodnieniom plamki żółtej;
- mniejsze ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Jak komponować posiłki z wykorzystaniem orzeszków pinii?
Piniole mają bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Są podstawą słynnego włoskiego pesto, ale też składnikiem wielu innych dań i deserów. Najczęściej wykorzystuje się je w krajach śródziemnomorskich i meksykańskich, ale stają się coraz popularniejsze również w Polsce. Jak urozmaicić posiłki dzięki orzeszkom piniowym? Przedstawiamy pomysły na siedem wyjątkowych, ciekawych połączeń smakowych z tymi orzechami.
- Orzechy pinii z owocami. Jest to doskonały pomysł na zdrową i pożywną sałatkę owocową. Najlepiej sprawdzą się świeże maliny, morele, brzoskwinie, jabłka i gruszki, a także banany i cytrusy. Piniole wspaniale urozmaicą także kompozycje z suszonymi owocami dostępnymi w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca, szczególnie rodzynkami, żurawiną i śliwkami.
- Piniole z warzywami. Ubogacą smak zupy cebulowej, dyniowej i marchewkowej, pieczonych warzyw oraz dań z wykorzystaniem batatów i papryki.
- Orzeszki pinii z ryżem. Piniole wspaniale skomponują się potrawami ryżowymi, zarówno jako dodatek do mięs, jak i pożywne risotto. Szczególnie dobrze będą pasowały do odmian takich jak basmati, ryż jaśminowy, ryż biały i dziki.
- Pinii w kompozycji z innymi orzechami. W sałatkach, sosach, dressingach czy bowlach można śmiało połączyć piniole na przykład z orzechami włoskimi.
- Przystawka z serami. Piniole to obok winogron jeden z tych produktów, który wydobywa z serów ich prawdziwy smak. Orzechy te są więc nieodłącznym elementem popularnej deski serów, przystawek z fetą, serem kozim lub ricottą, a także deserów na bazie mascarpone.
- Orzechy pinii z mięsem i rybami. Według włoskich szefów kuchni orzeszki piniowe najlepiej smakują z cielęciną i wołowiną. Mogą być smakowitym urozmaiceniem sosów, mięsnych polew i nadzienia. Jako nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, piniole wykorzystywane są także do potraw z rybami i owocami morza. Będą doskonałym dodatkiem do dorsza, soli i miecznika.
- Orzeszki piniowe w połączeniu z przyprawami. Delikatny smak orzechów pinii sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi ziołami i przyprawami. Będzie doskonale komponował się między innymi z pieprzem cayenne i papryką wędzoną, a w słodkiej wersji z cynamonem, gałką muszkatołową, a także miodem i cukrem.
Artykuł partnera
Komentarze
Zaloguj się albo założ konto i udzielaj się w komentarzach.