Jak wzmacniacie swoją odporność?

francescaa

Część dziewczyny,
Jakie macie sposoby, codzienne nawyki na wzmacnianie odporności?
Zbliża się okres chorobowy (u mnie chyba już się zaczął) i zastanawiam się jak ogólnie przeziębieniu zapobiec.
Pijecie tran? Syrop z cebuli? Łykacie suplementy?

sailor

Piję herbatę z sokiem malinowym (domowej roboty) albo miodem albo sokiem z pigwy (domowej roboty). Młodej daję Tran Mollers (tran tranowi nie równy, polecam Pana Tabletkę )
Natomiast do suplementów jestem bardzo sceptycznie nastawiona. Nigdy nie brałam i nie zamierzam brać. Wszystkie witaminy da się uzupełnić odpowiednią dietą.

Marudziara

Lubię cebulę i czosnek.
Od czasu do czasu suplementuję się przez kilka dni z rzędu jakąś rutinaceą lub czymś w tym rodzaju.

lubietox3

Biorę od września tran. Do tego piję kilka razy dziennie herbaty z miodem. Od czasu do czasu suplementuję acerole, która ma duża zawartość wit. C w proszku do np. jogurtu, płatek lub ewentualnie w tabletkach.
Od 2-3 lat jakoś nie chorowałam w ogóle

domkapodomka

Pyłek pszczeli lub miód do owsianek, czesto też na wafelku ryżowym. Piję herbatę z miodem, ale wiadomo, że najlepsze właściwości uciekają w wysokiem temperaturze. Jem więcej papryki czerwonej, która jest mega źródłem wit. C czosnek i cebula są u mnie codziennie, bo oboje z K je lubimy.
Od zawsze mam jakieś witaminy w tabletkach, ale nie zawsze pamiętam, żeby regularnie łykać

rena442

Nie biorę żadnych gotowych suplementów, ale jem ogromne ilości czosnku, miodu itd . A dzień zaczynam od ciepłej wody z cytryną - zauważyłam, że dużo lepiej się po tym czuję. No i piję codziennie kisiel z siemienia lnianego, ale to akurat na wypadające włosy

Ania2208

A ja bardzo polecam Colostrum. Brałam przez długi czas i nawet katar mnie mijał. Miałam robione badania i rzeczywiście była poprawa. Tylko trzeba zwracać uwagę na skład. Są od 15 zł do 100 zł. Jakość ma tu naprawdę znaczenie.

Zagmatwana
domkapodomka • 29 dni temu
Pyłek pszczeli lub miód do owsianek, czesto też na wafelku ryżowym. Piję herbatę z miodem, ale wiadomo, że najlepsze właściwości uciekają w wysokiem temperaturze. Jem więcej papryki czerwonej, która jest mega źródłem wit. C :) czosnek i cebula są u mnie codziennie, bo oboje z K je lubimy. Od zawsze mam jakieś witaminy w tabletkach, ale nie zawsze pamiętam, żeby regularnie łykać :)

też polecam pyłek pszczeli (można zmielić i pić ) - dostępny w sklepie ekologicznym. Ja piję zrobiony przeze mnie sok malinowy z herbatą, miodek rzepakowy i biorę witaminę D mk7. Pracuje z małymi dziećmi więc czasem sięgam też po witaminę C w proszku (1000 mg)

OrzechOwa235

Sok z aronii do herbatki domowej roboty 😍 właśnie dziś dostałam od babci 2 słoiczki ❤️ do tego dużo miodu, cebuli i czosnku. Czasem nawet robię syrop z cebuli jak czuję że coś mnie bierze

AnaisRoue

Biorę Rutinoscorbin jak czuję że coś mnie bierze, ogólnie to sok z czarnej porzeczki, pomarańczy, herbata z cytryną, miodem, malinowa albo z imbirem. Przy kaszlu polecam syrop z cebuli.

wenkka

Ja jem tran od początku wrzesnia. W menu dziennym mamy dość sporo czosnku. Do tego herbata z miodem, czasem też z imbirem (prawdziwym, nie w proszku) i pomarańcza.

mysia302
wenkka • 29 dni temu
Ja jem tran od początku wrzesnia. W menu dziennym mamy dość sporo czosnku. :D Do tego herbata z miodem, czasem też z imbirem (prawdziwym, nie w proszku) i pomarańcza. :)

herbata z imbirem i pomarańczą jest pyszna

wenkka
wenkka • 29 dni temu
Ja jem tran od początku wrzesnia. W menu dziennym mamy dość sporo czosnku. :D Do tego herbata z miodem, czasem też z imbirem (prawdziwym, nie w proszku) i pomarańcza. :)

mysia302 • 28 dni temu
herbata z imbirem i pomarańczą jest pyszna :D

O tak 💙 O, jeszcze goździki dodaję. ;D

mysia302
wenkka • 29 dni temu
Ja jem tran od początku wrzesnia. W menu dziennym mamy dość sporo czosnku. :D Do tego herbata z miodem, czasem też z imbirem (prawdziwym, nie w proszku) i pomarańcza. :)

mysia302 • 28 dni temu
herbata z imbirem i pomarańczą jest pyszna :D

wenkka • 28 dni temu
O tak 💙 O, jeszcze goździki dodaję. ;D

ja też najlepsza

Ragazza

W okresie jesień/zima polecam suplementować witaminę D. Jest bardzo ważna i wspomaga odporność. Niestety w tym okresie słońca mamy tu mało i nie możemy „naturalnie” syntetyzować tej witaminy, a dzienna dawka powinna być uzupełniona. Miałam cały wykład na studiach na ten temat, więc informacja jest sprawdzona

Malinowa92

Witamina D3, domowej roboty sok malinowy, imbir, cytryna, czosnek, miód. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, ale przede wszystkim warzyw. Polecam robić sobie napój woda, do tego mód, cytryna i imbir. Tylko bardzo ważne jest to, aby ani miodu, ani cytryny i imbiru nie zalewać wrzątkiem, bo stracą wszystko to, co najcenniejsze. To samo tyczy się herbaty. Nigdy nie dodawajcie do wrzątku cytryny, soku z malin, czy właśnie miodu.

sailor
Malinowa92 • 28 dni temu
Witamina D3, domowej roboty sok malinowy, imbir, cytryna, czosnek, miód. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, ale przede wszystkim warzyw. Polecam robić sobie napój woda, do tego mód, cytryna i imbir. Tylko bardzo ważne jest to, aby ani miodu, ani cytryny i imbiru nie zalewać wrzątkiem, bo stracą wszystko to, co najcenniejsze. To samo tyczy się herbaty. Nigdy nie dodawajcie do wrzątku cytryny, soku z malin, czy właśnie miodu.

O tak, potwierdzam to z herbatą. Ja zawsze do wrzątku dodaję trochę zimnej wody aby zmniejszyć temperaturę, a dopiero później miód i cytrynę lub sok malinowy.

Malinowa92
Malinowa92 • 28 dni temu
Witamina D3, domowej roboty sok malinowy, imbir, cytryna, czosnek, miód. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, ale przede wszystkim warzyw. Polecam robić sobie napój woda, do tego mód, cytryna i imbir. Tylko bardzo ważne jest to, aby ani miodu, ani cytryny i imbiru nie zalewać wrzątkiem, bo stracą wszystko to, co najcenniejsze. To samo tyczy się herbaty. Nigdy nie dodawajcie do wrzątku cytryny, soku z malin, czy właśnie miodu.

sailor • 28 dni temu
O tak, potwierdzam to z herbatą. Ja zawsze do wrzątku dodaję trochę zimnej wody aby zmniejszyć temperaturę, a dopiero później miód i cytrynę lub sok malinowy.

Robię dokładnie tak samo Ewentualnie czekam aż herbata przestygnie i wtedy dodaje cytrynę, czy miód itp.

Paulinye

Herbata z imbirem i miodem. Tak jak już zostało wspomniane, nie należy zalewać wrzątkiem.

darua

Codziennie rano syrop z pędów sosny, do herbatki syrop z pigwowca. Dodatkowo Omega 3 i witaminy dla osób aktywnych fizycznie.

Marynata

Co roku robię syrop z mniszka lekarskiego o dodaje do ciepłej (nigdy gorącej) herbaty. Imbir, domowej roboty soczek z malin, herbata z dzikiej róży z aronią (też z ogródka) i zima nam nie straszna 😊

1 2

albo założ konto i udzielaj się na forum.