Kuchnia Wegetariańska

paoleandra

Moja mama chciałaby mocno ograniczyć mięso w swojej diecie i stąd pytanie: czy są tu jakieś weganki/wegetarianki, które mogłyby podrzucić sprawdzone przepisy - szczególnie na obiady?

Jest tego trochę w internecie, ale nie wszystkie przepisy mi ze sobą grają - kiedyś zrobiłam bananową zupę curry (będę to wspominać do końca życia ) i naprawdę nikt nie był w stanie jej zjeść, nawet z grzeczności..

kngslk

Melduję się!

Kotlety sojowe z ziemniaczkami i mizerią.
Kotlety moczymy w bulionie, potem odciskamy z wody, panierujemy i smażymy.

Zupa krem z buraka
3 duże buraki zawijamy w folię i do piekarnika na 200 stopni, 40-45 minut. Wyciągamy, odkrajamy dupki, kroimy na ćwiartki. Na patelni smażymy czosnek i odrobinę imbiru, dorzucamy buraki, chwilę smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą, przyprawiamy do smaku, gotujemy i blendujemy na krem.

Spaghetti aglio olio
Gotujemy makaron spaghetti al dente. Na patelni na oliwie na małym ogniu podsmażam czosnek, dodaję do tego ugotowany makaron, posypuję płatkami chilii i daję dużo pietruszki.

Zupa krem z marchewki i ziemniaka (od @imkarolajn)
Na oko kroję marchewkę i ziemniaki. Na patelni rozgrzewam olej, smażę cebulkę, dodaję pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmażam, zalewam bulionem, gotuję aż warzywa zmiękną. Dodaję camemberta, miksuję na krem.

Risotto z czym sobie wymarzysz (ja najbardziej kocham z pieczarkami)
Kroję pieczarki i cebulkę/pora w kostkę. Smażę na patelni na małym ogniu, dodaję do tego ryż do risotto i smażę chwilę. Zalewam małą ilością bulionu i mieszam aż się wygotuje, potem znów dolewam bulion i tak w kółko aż ryż będzie miękki. Potem ściągam z gazu i dodaję łyżkę masła.

Chili sin carne
Na patelni smażę cebulkę i czosnek, dodaję do tego czerwoną fasolę, kukurydzę i puszkę pomidorów (lub passatę). Gotuję, aż się zagęści. Przyprawiam na ostro - papryka wędzona, papryka ostra, czosnek, zioła. Podaję z ryżem lub z plackami z tortilli.

Zapiekanka ziemniaczana
Obieram i kroję ziemniaki w plasterki. Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Wykładam warstwę ziemniaków, warstwę warzyw (dowolne, często używam mrożonek). I tak na zmianę z ziemniakami. Całość zalewam sosem ze śmietanki - zależy co tam mam, śmietanka z serem, przyprawami i wodą. Na górę dużo sera i hop do piekarnika.

Makaron z czosnkiem i serem
Gotuję makaron penne al dente. W garnuszku mieszam śmietanę, dużą ilość czosnku, przyprawy. Jak się lekko zagotuję, dodaje starty ser. Dodaję do ugotowanego makaronu i mieszam.

Warzywne curry:
Na patelni smażę cebulkę, dodaję do tego paprykę pokrojoną w paski (wszystkie kolory). Podsmażam, zalewam mleczkiem kokosowym. Do tego dodaję pastę curry - w zależności od intensywności ostrości. Czasem dodaję do tego śmietanę. Można też dodać zamarynowane wcześniej tofu. Podaję z ryżem.

Na pewno coś więcej dopiszę, oprócz takich wymyślnych dań jem to co rodzice, tylko bez mięsa . Czasem zastępuje sobie je gotowcami typu bezmięsny mięsny czy dobrakaloria.

eveliina96

Polecam Ci kanał na YT Healthy Omnomnom. Są tam wegańskie przepisy z produktów, które znajdziemy w każdym sklepie.

kngslk

Tortilla z warzywami
Kupuję placki tortilli (można je też zrobić w domu). Podgrzewam, każdego z nich smaruję sosem czosnkowym, na to nakładam sałatę i świeże warzywa, ale tak naprawdę można dać wszystko co lubicie. Polewam dodatkową porcją sosu, zawijam i podgrzewam jeszcze raz.

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Gotuję 100 gram kaszy, studzę, dodaję 2 jajka i przyprawy. Ścieram cukinię na tarce o grubych oczkach - tu są dwie szkoły, albo odstawiam cukinię i potem odlewam wodę, którą puści, albo dodaję do kaszy, dodaję do mieszanki trochę mąki mieszam i smażę od razu.

Gołąbki bez mięsa
5-6 szklanek ugotowanego ryżu, 5 marchewek, cebulka, korzenie pietruszki, puszka białej fasolki, kukurydza, kapusta , przyprawy
Kapustę parzymy i zdejmujemy liście. Gotujemy ryż. Co się da to trzemy na grubych oczkach, resztę odlewamy z wody z puszek, cebulę kroimy i smażymy. Mieszamy wszystko, dorzucamy trochę surowego ryżu, czosnek i przyprawy. Zawijamy gołąbki i gotujemy.

Krokiety z kapustą i grzybami (nie daję przepisu, bo każdy robi po swojemu )

Krokiety po rusku
Gotujemy kilka większych ziemniaków, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i twaróg. Dobrze przyprawiamy do smaku. Smażymy naleśniki według zwykłego przepisu. Zawijamy z farszem. Kto lubi można dodatkowo zrobić panierkę i usmażyć.

Nuggetsy z boczniaków (boczniaki są na stałe w lidlu)
Kroimy boczniaki na większe kawałki, jak nuggetsy. Przygotowujemy ciasto do panierki 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej (z inną też wyjdzie, ale może nie tak dobrze). W osobnej misce bułkę tartą z przyprawami - u mnie dużo papryki przede wszystkim. Moczymy najpierw w cieście, potem w bułce i smażymy na głębokim ogniu do zarumienienia.

imkarolajn

Ja testuję dużo przepisów bez mięsa, żeby ograniczyć.
Wrzucam różne sprawdzone w foodbooki, tutaj kanał: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmSDv5fOTY4Pu4iSXFCh9gsbYVfAYLmp5

paoleandra

Super, bardzo dziękuję dziewczyny! Będziemy miały co testować.

Szafirowa

Dużo wegetariańskich przepisów masz u https://elinowak.pl/. Przepisy są proste i łatwe w przygotowaniu ❤️

Brygid95

Ja polecam wegetariańskie, weganskie grupy na fb☺️dużo osób dzieli się tam przepisami z zdjęciami ☺️☺️
https://www.facebook.com/groups/972104249495759/

paoleandra
Brygid95 • 3 dni temu
Ja polecam wegetariańskie, weganskie grupy na fb☺️dużo osób dzieli się tam przepisami z zdjęciami ☺️☺️ https://www.facebook.com/groups/972104249495759/

No właśnie mama nie korzysta z FB a to też świetny sposób na dzielenie się przepisami i podejrzenie jak coś wygląda.

kngslk

paoleandra
kngslk • 1 dzień temu
:D

matko jak to pysznie wyglada! Szczególnie te burgery, no jak prawdziwe.. Swoją drogą zrobiłam ten smalec z fasoli - trochę za dużo sosu sojowego, ale w sumie dobre, smakowało.
Będziesz moją inspiracją, czekam na zdjęcia kolejnych dobroci.

kngslk
kngslk • 1 dzień temu
:D

paoleandra • 1 dzień temu
*.* matko jak to pysznie wyglada! :serce: Szczególnie te burgery, no jak prawdziwe.. Swoją drogą zrobiłam ten smalec z fasoli - trochę za dużo sosu sojowego, ale w sumie dobre, smakowało. :D Będziesz moją inspiracją, czekam na zdjęcia kolejnych dobroci. :swinka:

ja też mam problem z sosem sojowym, ciężko mi go wyczuć żeby było dobre w smaku, ale nie za słone cieszę się i zapraszam

1

albo założ konto i udzielaj się na forum.